Rownanie

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Rownanie

Post autor: Dexous »

Jak rozwiazac takie rownanie rekurencyjne ?
\(x_{n+2}-5x_{n+1}+6x_n = 4^n\)
rozwiazuje w ten sposob ale nie wiem jak dalej
Po lewej stronie mam rownanie jednorodne i po rozwiazaniu mam \(a_n1 = A * 2^n + B * 3^n\)
korzystajac z metody przewidywan rownanie niejednorodne bedzie mialo postac \(a_n2 = C * 4^n\)
i gdyby nie bylo 3 niewiadomej bylby uklad rownan, gdyz wartosci poczatkowe to \(x_0 = 0\) oraz \(x_1 = 1\)
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Dexous »

pomoze ktos ? potrzebuje to na jutro
ODPOWIEDZ