Najmniejsza odległość między obiektami, pochodna.

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fizyktom
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 16 paź 2012, 17:07

Najmniejsza odległość między obiektami, pochodna.

Post autor: fizyktom »

Mam do zrobienia zadanie, w którym muszę obliczyć najmniejszą odległość między dwoma obiektami i alfa wyszła mi 63,4 stopni.
Doprowadziłem to wszystko do:
Z^2=v2^2+t^2+(l-v1t)^2-2(v1*t)(l-v1*t)cos alfa.
I zrobiłem:
0=2t+2(l-v1t)+V1t)(-v1)-2 cos alfa[v1(l-v1t) + v1t(-v1)]=0
Muszę jeszcze policzyć z tego t, tzn wyciągnać je i wyliczyć ale mi to nie wychodzi. A to już prawie końcówka zadania
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

uzywaj latexa
np. \(v^2 \\
cos \ \alpha \\)
ODPOWIEDZ