Równanie i nierówności trygonometryczne z wart. bezwzględną

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dziabi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 paź 2012, 18:19
Płeć:

Równanie i nierówności trygonometryczne z wart. bezwzględną

Post autor: dziabi »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu

Rozwiąż równanie:
|sin x| = sin 2x
Wykaż że:
a)|sin x| + | cos x| \ge ­1 dla x ∈ R,
b) |a sin x + b cos x| \le \sqrt{ \(a^{2}\)+\(b^{2}\)} dla a,b,x ∈ R
dziabi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 paź 2012, 18:19
Płeć:

Post autor: dziabi »

\(|sin x| + |cos x|\ge 1\) dla x ∈ R
dziabi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 paź 2012, 18:19
Płeć:

Post autor: dziabi »

\(|a sin x + b cos x|\le \(\sqrt{\(a^{2}\)+\(b^{2}\)}\) dla a,b,x ∈ R\)
ODPOWIEDZ