Szeregi

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anitka1912
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 22 wrz 2012, 09:54
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Szeregi

Post autor: Anitka1912 »

Zbadac zbieżność szeregu:
\(\sum_{n=1}^{ \infty } (-1)^n \frac{n}{n+2}\)
janekk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 04 mar 2012, 18:31
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: janekk »

sprawdź warunek konieczny zbieżności szeregu
Anitka1912
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 22 wrz 2012, 09:54
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Anitka1912 »

mógłbyś pomóc??
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Szeregi

Post autor: josselyn »

\(\lim_{n\to \infty } \frac{n}{n+2}=1 \neq 0\), więc nie jest spełniony warunek konieczny zbieznosci szeregu,
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ