1.Wykaż,że funkcja \(z=xyln(xy)\) spełnia równanie różniczkowe \(z_{x}_{x}*z_{y}_{y}=1\)
2.Rozwiąż równanie różniczkowe \(y''+2y'=4x\) z warunkiem \(y(0)=9\) i \(y'(0)=1\)
Równania różniczkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
1
\(z=xyln(xy)\)
\(z_x=y(xln(xy))'=y(ln(xy)+x \frac{1}{xy}y)=y(ln(xy)+1)\)
\(z_{xx}=y(ln(xy))'+y'=y \frac{1}{xy}y= \frac{y}{x}\)
\(z_{y}=x(yln(xy))'=x(ln(xy)+y \frac{1}{xy}x)=x(ln(xy)+1)\)
\(z_{yy}=x(ln(xy))'+x'=x \frac{1}{xy}x= \frac{x}{y}\)
istotnie: \(\frac{y}{x} \cdot \frac{x}{y}=1\)
\(z=xyln(xy)\)
\(z_x=y(xln(xy))'=y(ln(xy)+x \frac{1}{xy}y)=y(ln(xy)+1)\)
\(z_{xx}=y(ln(xy))'+y'=y \frac{1}{xy}y= \frac{y}{x}\)
\(z_{y}=x(yln(xy))'=x(ln(xy)+y \frac{1}{xy}x)=x(ln(xy)+1)\)
\(z_{yy}=x(ln(xy))'+x'=x \frac{1}{xy}x= \frac{x}{y}\)
istotnie: \(\frac{y}{x} \cdot \frac{x}{y}=1\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Równania różniczkowe
2) \(y''+2y'=4x\)
podstawiamy: \(p=y'\)
\(p'+2p=4x\)
rozwiazujemy jednorodne:
\(\frac{dp}{dx}=-2p\)
\(\frac{dp}{p}=-2dx \;\;\;\ \int_{}^{}\)
\(ln|p|=-2x+C\)
\(p=Ce^{-2x}\)
\(p=\frac{C(x)}{e^{2x}}\)
\(p'= \frac{C'(x)e^{2x}-2C(x)e^{2x}}{e^{4x}}\)
\(\frac{C'(x)e^{2x}-2C(x)e^{2x}}{e^{4x}}+ \frac{2C(x)}{e^{2x}}=4x\)
\(\frac{C'(x)}{e^{2x}}=4x\)
\(C'(x)=4xe^{2x}\)
\(C(x)=4 \int_{}^{} xe^{2x}dx=e^{2x}(2x-1)+C\)
zatem \(p= \frac{e^{2x}(2x-1)+C}{e^{2x}}=y'\)
\(y= \int_{}^{} \frac{e^{2x}(2x-1)+C}{e^{2x}}dx= \int_{}^{} (2x-1)dx+C \int_{}^{} e^{-2x}dx=x^2-x+Ce^{-2x}+C_1\)
podstawiamy: \(p=y'\)
\(p'+2p=4x\)
rozwiazujemy jednorodne:
\(\frac{dp}{dx}=-2p\)
\(\frac{dp}{p}=-2dx \;\;\;\ \int_{}^{}\)
\(ln|p|=-2x+C\)
\(p=Ce^{-2x}\)
\(p=\frac{C(x)}{e^{2x}}\)
\(p'= \frac{C'(x)e^{2x}-2C(x)e^{2x}}{e^{4x}}\)
\(\frac{C'(x)e^{2x}-2C(x)e^{2x}}{e^{4x}}+ \frac{2C(x)}{e^{2x}}=4x\)
\(\frac{C'(x)}{e^{2x}}=4x\)
\(C'(x)=4xe^{2x}\)
\(C(x)=4 \int_{}^{} xe^{2x}dx=e^{2x}(2x-1)+C\)
zatem \(p= \frac{e^{2x}(2x-1)+C}{e^{2x}}=y'\)
\(y= \int_{}^{} \frac{e^{2x}(2x-1)+C}{e^{2x}}dx= \int_{}^{} (2x-1)dx+C \int_{}^{} e^{-2x}dx=x^2-x+Ce^{-2x}+C_1\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 607
- Rejestracja: 04 mar 2012, 18:31
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 199 razy
- Płeć:
2) \(y'' +2y' =4x\)
równ. charakterystyczne(równ. jednorodnego):
\(r^2 +2r=r(r+2)=0\)
czyli: \(r_1 =0\)
\(r_2 =-2\)
czyli: \(y_{o}=C_1 e^{r_1 x} +C_2 e^{r_2 x} =C_1 +C_2 e^{-2x}\)
metodą przewidywań znajdziemy rozwiązanie szczególne równ. niejednorodnego:
\(y_{sz} =ax^2 +bx+c\)
wstawiając do równania otrzymujemy:
\(2a+2(2ax+b)=4x\)
czyli: \(a=1\)
\(b=-1\)
\(c=0\) -dowolne więc może być równe zero
zatem: \(y=y_{o} +y_{sz} =C_1 +C_2 e^{-2x} +x^2 -x\)
równ. charakterystyczne(równ. jednorodnego):
\(r^2 +2r=r(r+2)=0\)
czyli: \(r_1 =0\)
\(r_2 =-2\)
czyli: \(y_{o}=C_1 e^{r_1 x} +C_2 e^{r_2 x} =C_1 +C_2 e^{-2x}\)
metodą przewidywań znajdziemy rozwiązanie szczególne równ. niejednorodnego:
\(y_{sz} =ax^2 +bx+c\)
wstawiając do równania otrzymujemy:
\(2a+2(2ax+b)=4x\)
czyli: \(a=1\)
\(b=-1\)
\(c=0\) -dowolne więc może być równe zero
zatem: \(y=y_{o} +y_{sz} =C_1 +C_2 e^{-2x} +x^2 -x\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć: