Zadania : geometria,całki,różniczki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadania : geometria,całki,różniczki
Mam problem z tymi zadaniami :
1.Znajdź punkt wspólny prostej l:
\(\begin{cases}y+z+1=0\\ x-2z-1=0 \end{cases}\) i płaszczyzny \(\pi :2x+3y-z=0\)
2.Wyznacz całki
a)\(\int_{}^{} \frac{ln^2*x}{x}dx\) b) \(\int_{}^{} (1-x^2)*sin2xdx\)
3.Obszar \(D\) wyznaczony przez krzywe: \(y=2 \sqrt{x}\) i \(y=2x^2\) przecięto prostą \(y=2x\) na dwa obszary \(D_{1} (gorny),D_{2} (dolny).\)
Która z całek \(\int_{}^{} \int_{D1}^{}yx^2dxdy, \int_{}^{} \int_{D2}^{}yx^2dxdy\) ma większą wartość ?
4.Rozwiąż równanie różniczkowe \(y''-2y'=e^(2x)\) z warunkami \(y(0)=0, y'(o)=0,5\)
5.Naszkicus obszar ograniczony krzywymi \(y=1-x^2+4x\) i \(y+4x=x^2+7\) i oblicz pole tego obszaru
1.Znajdź punkt wspólny prostej l:
\(\begin{cases}y+z+1=0\\ x-2z-1=0 \end{cases}\) i płaszczyzny \(\pi :2x+3y-z=0\)
2.Wyznacz całki
a)\(\int_{}^{} \frac{ln^2*x}{x}dx\) b) \(\int_{}^{} (1-x^2)*sin2xdx\)
3.Obszar \(D\) wyznaczony przez krzywe: \(y=2 \sqrt{x}\) i \(y=2x^2\) przecięto prostą \(y=2x\) na dwa obszary \(D_{1} (gorny),D_{2} (dolny).\)
Która z całek \(\int_{}^{} \int_{D1}^{}yx^2dxdy, \int_{}^{} \int_{D2}^{}yx^2dxdy\) ma większą wartość ?
4.Rozwiąż równanie różniczkowe \(y''-2y'=e^(2x)\) z warunkami \(y(0)=0, y'(o)=0,5\)
5.Naszkicus obszar ograniczony krzywymi \(y=1-x^2+4x\) i \(y+4x=x^2+7\) i oblicz pole tego obszaru
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
4. \(y''-2y'=e^{2x}\)
podstawiamy \(p=y'\)
i mamy: \(p'-2p=e^{2x}\)
rozwiazujemy jednorodne:
\(\frac{dp}{dx}=2p\)
\(\frac{dp}{p}=2dx \;\;\;\; \int_{}^{}\)
\(ln|p|=2x+C\)
\(p=Ce^{2x}\)
uzmienniamy stałą:
\(p=C(x)e^{2x}\)
liczymy pochodna i wstawiamy do równania:
\(p'=C'(x)e^{2x}+2C(x)e^{2x}\)
\(C'(x)e^{2x}+2C(x)e^{2x}-2C(x)e^{2x}=e^{2x}\)
\(C'(x)=1\)
\(C(x)=x+C\)
zatem
\(p=(x+C)e^{2x}\)
ale \(p=y'\)
zatem: \(y'=xe^{2x}+Ce^{2x}\)
\(y= \int_{}^{}xe^{2x}dx +C\int_{}^{} e^{2x}dx= \frac{1}{4}e^{2x}(2x-1)+Ce^{2x}+C_1\)
podstawiamy \(p=y'\)
i mamy: \(p'-2p=e^{2x}\)
rozwiazujemy jednorodne:
\(\frac{dp}{dx}=2p\)
\(\frac{dp}{p}=2dx \;\;\;\; \int_{}^{}\)
\(ln|p|=2x+C\)
\(p=Ce^{2x}\)
uzmienniamy stałą:
\(p=C(x)e^{2x}\)
liczymy pochodna i wstawiamy do równania:
\(p'=C'(x)e^{2x}+2C(x)e^{2x}\)
\(C'(x)e^{2x}+2C(x)e^{2x}-2C(x)e^{2x}=e^{2x}\)
\(C'(x)=1\)
\(C(x)=x+C\)
zatem
\(p=(x+C)e^{2x}\)
ale \(p=y'\)
zatem: \(y'=xe^{2x}+Ce^{2x}\)
\(y= \int_{}^{}xe^{2x}dx +C\int_{}^{} e^{2x}dx= \frac{1}{4}e^{2x}(2x-1)+Ce^{2x}+C_1\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Zadania : geometria,całki,różniczki
5)
\(P= \int_{1}^{3} [(1-x^2+4x)-(x^2-4x+7)]dx= \int_{1}^{3}(-2x^2+8x-6)dx=[- \frac{2}{3}x^3+4x^2-6x]^3_1=\)
\(=(-18+36-18)-(- \frac{2}{3} +4-6)= \frac{8}{3}\)
\(P= \int_{1}^{3} [(1-x^2+4x)-(x^2-4x+7)]dx= \int_{1}^{3}(-2x^2+8x-6)dx=[- \frac{2}{3}x^3+4x^2-6x]^3_1=\)
\(=(-18+36-18)-(- \frac{2}{3} +4-6)= \frac{8}{3}\)
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.PNG (28.46 KiB) Przejrzano 1046 razy
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Zadania : geometria,całki,różniczki
3)
\(D_1: \begin{cases}0 \le x \le 1 \\ 2x \le y \le 2\sqrt{x} \end{cases}\)
\(D_2: \begin{cases}0 \le x \le 1 \\ 2x^2 \le y \le 2x \end{cases}\)
\(\int_{}^{} \int_{}^{} yx^2= \int_{0}^{1} \left\{ \int_{2x}^{2\sqrt{x}} yx^2dy\right\}dx= \int_{0}^{1}[ \frac{y^2x^2}{2}]^{2\sqrt{x}}_{2x}dx=\)
\(= \int_{0}^{1}[2x^3- 2x^4]dx=[ \frac{x^4}{2}- \frac{2x^5}{5}]^1_0= \frac{1}{10}\)
teraz po dolnym obszarze:
\(\int_{0}^{1}[ \frac{x^2y^2}{2}]^{2x}_{2x^2}= \int_{0}^{1}[2x^4-2x^6]dx=[ \frac{2}{5}x^5- \frac{2}{7}x^7]^1_0= \frac{4}{35}\)
\(\frac{4}{35}> \frac{1}{10}\)
\(D_1: \begin{cases}0 \le x \le 1 \\ 2x \le y \le 2\sqrt{x} \end{cases}\)
\(D_2: \begin{cases}0 \le x \le 1 \\ 2x^2 \le y \le 2x \end{cases}\)
\(\int_{}^{} \int_{}^{} yx^2= \int_{0}^{1} \left\{ \int_{2x}^{2\sqrt{x}} yx^2dy\right\}dx= \int_{0}^{1}[ \frac{y^2x^2}{2}]^{2\sqrt{x}}_{2x}dx=\)
\(= \int_{0}^{1}[2x^3- 2x^4]dx=[ \frac{x^4}{2}- \frac{2x^5}{5}]^1_0= \frac{1}{10}\)
teraz po dolnym obszarze:
\(\int_{0}^{1}[ \frac{x^2y^2}{2}]^{2x}_{2x^2}= \int_{0}^{1}[2x^4-2x^6]dx=[ \frac{2}{5}x^5- \frac{2}{7}x^7]^1_0= \frac{4}{35}\)
\(\frac{4}{35}> \frac{1}{10}\)
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.PNG (28.98 KiB) Przejrzano 1021 razy
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Zadania : geometria,całki,różniczki
2)
\(\int_{}^{} \frac{ln^2x}{x}dx= \begin{vmatrix} t=lnx\\dt= \frac{dx}{x} \end{vmatrix}= \int_{}^{} t^2dt= \frac{t^3}{3}= \frac{ln^3x}{3}\)
\(\int_{}^{} \frac{ln^2x}{x}dx= \begin{vmatrix} t=lnx\\dt= \frac{dx}{x} \end{vmatrix}= \int_{}^{} t^2dt= \frac{t^3}{3}= \frac{ln^3x}{3}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Zadania : geometria,całki,różniczki
1.
Musimy zamienić równanie prostej na postać parametryczna:
\(\begin{cases} x+z+1=0\\x-2z-1=0\end{cases}\)
wektor normalny pierwszej plaszczyny: \([0,1,1]\), wektor normalny drugiej: \([1,0,-2]\)
wektor kieunkowy prostej to iloczyn wektorowy: \([0,1,1] \times [1,0,-2]=[-2,1,-1]\)
rownanie parametryczne:
\(\begin{cases}x=-2t+x_0\\y=t+y_0\\z=-t+z_0 \end{cases}\) gdzie \(P(x_0,y_0,z_0)\) to dowolny punkt tej prostej np:\(P(-\frac{1}{3},0,-\frac{2}{3})\)
mamy zatem: \(\begin{cases}x=-2t-\frac{1}{3}\\y=t\\z=-t-\frac{2}{3} \end{cases}\)
Podstawiamy teraz do płaszczyzny: \(2x+3y-z=0\) i po wszystkim.
Musimy zamienić równanie prostej na postać parametryczna:
\(\begin{cases} x+z+1=0\\x-2z-1=0\end{cases}\)
wektor normalny pierwszej plaszczyny: \([0,1,1]\), wektor normalny drugiej: \([1,0,-2]\)
wektor kieunkowy prostej to iloczyn wektorowy: \([0,1,1] \times [1,0,-2]=[-2,1,-1]\)
rownanie parametryczne:
\(\begin{cases}x=-2t+x_0\\y=t+y_0\\z=-t+z_0 \end{cases}\) gdzie \(P(x_0,y_0,z_0)\) to dowolny punkt tej prostej np:\(P(-\frac{1}{3},0,-\frac{2}{3})\)
mamy zatem: \(\begin{cases}x=-2t-\frac{1}{3}\\y=t\\z=-t-\frac{2}{3} \end{cases}\)
Podstawiamy teraz do płaszczyzny: \(2x+3y-z=0\) i po wszystkim.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Zadania : geometria,całki,różniczki
2) \(\int_{}^{} (1-x^2)sin2xdx= \int_{}^{} (1-x^2)(- \frac{1}{2}cos2x)'=-\frac{1}{2}cos2x(1-x^2)- \int_{}^{} (-\frac{1}{2}cos2x)(-2x)dx=\)
\(=-\frac{1}{2}cos2x(1-x^2)- \int_{}^{} x\cos2xdx=-\frac{1}{2}cos2x(1-x^2)- \int_{}^{} x( \frac{1}{2}sin2x)'dx=\)
\(=-\frac{1}{2}cos2x(1-x^2)-( \frac{1}{2}x\sin2x- \frac{1}{2} \int_{}^{} \sin2xdx)=-\frac{1}{2}cos2x(1-x^2)-\frac{1}{2}x\sin2x- \frac{1}{4}\cos2x=\)
\(=- \frac{1}{2}\cos2x(1-x^2+ \frac{1}{2})-\frac{1}{2}x\sin2x=- \frac{1}{2}\cos2x(-x^2+ \frac{3}{2})-\frac{1}{2}x\sin2x\)
\(=-\frac{1}{2}cos2x(1-x^2)- \int_{}^{} x\cos2xdx=-\frac{1}{2}cos2x(1-x^2)- \int_{}^{} x( \frac{1}{2}sin2x)'dx=\)
\(=-\frac{1}{2}cos2x(1-x^2)-( \frac{1}{2}x\sin2x- \frac{1}{2} \int_{}^{} \sin2xdx)=-\frac{1}{2}cos2x(1-x^2)-\frac{1}{2}x\sin2x- \frac{1}{4}\cos2x=\)
\(=- \frac{1}{2}\cos2x(1-x^2+ \frac{1}{2})-\frac{1}{2}x\sin2x=- \frac{1}{2}\cos2x(-x^2+ \frac{3}{2})-\frac{1}{2}x\sin2x\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Zadania : geometria,całki,różniczki
Pola tych obszarów to:
\(P_{D_1}= \int_{0}^{1} \left\{ \int_{2x}^{2\sqrt{x}} dy\right\}dx= \frac{1}{3}\)
\(P_{D_2}=\int_{0}^{1} \left\{ \int_{2x^2}^{2x} dy\right\}dx= \frac{1}{3}\)
\(P_{D_1}= \int_{0}^{1} \left\{ \int_{2x}^{2\sqrt{x}} dy\right\}dx= \frac{1}{3}\)
\(P_{D_2}=\int_{0}^{1} \left\{ \int_{2x^2}^{2x} dy\right\}dx= \frac{1}{3}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)