Rzowiąż:
arccos(1−|x|) >= pi/3
Nierówność trygonometryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 22 wrz 2012, 09:54
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Nierówność trygonometryczna
\(\arccos(1-|x|)\geq \frac{\pi}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 22 wrz 2012, 09:54
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Nierówność trygonometryczna
\(\arccos(1-|x|)\geq\frac{\pi}{3}\\\)
najpierw dziedzina:
\(-1\leq 1-|x|\leq 1\\
-2\leq -|x|\leq 0\\
0\leq |x|\leq 2\\
-2\leq x\leq 2\)
\(\arccos(1-|x|)\geq\frac{\pi}{3}\\
\arccos(1-|x|)\geq\arccos\frac{1}{2}\\
1-|x|\leq\frac{1}{2}\\
-|x|\leq-\frac{1}{2}\\
|x|\geq\frac{1}{2}\\
x\geq\frac{1}{2}\;\; \vee x\leq-\frac{1}{2}\)
uwzględniając dziedzinę:
\(x\in \left[-2,-\frac{1}{2} \right] \cup \left[\frac{1}{2},2 \right]\)
najpierw dziedzina:
\(-1\leq 1-|x|\leq 1\\
-2\leq -|x|\leq 0\\
0\leq |x|\leq 2\\
-2\leq x\leq 2\)
\(\arccos(1-|x|)\geq\frac{\pi}{3}\\
\arccos(1-|x|)\geq\arccos\frac{1}{2}\\
1-|x|\leq\frac{1}{2}\\
-|x|\leq-\frac{1}{2}\\
|x|\geq\frac{1}{2}\\
x\geq\frac{1}{2}\;\; \vee x\leq-\frac{1}{2}\)
uwzględniając dziedzinę:
\(x\in \left[-2,-\frac{1}{2} \right] \cup \left[\frac{1}{2},2 \right]\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę