Mam problem z następującym równaniem mianowicie:
I4-2xI + I-x+3I = 5
rozwiązuje je w następujący sposób
Założenia:
x>3, 2<x,3, x<2
Rozwiązanie:
1)
4-2x+3-x=5 co daje x=2/3
2)
4-2x+x-3=5 co daje x=-4
3)
-4+2x+x-3=5 co daje x=4
Problem w tym że wyniki nie chcą sie zgadzać z założeniami
rozwiąz równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 16 wrz 2012, 18:27
- Podziękowania: 5 razy
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: rozwiąz równanie
\(|4-2x|+|3-x|=5\)
\(D_1: x \in (- \infty ,2) \;\;\;\ D_2: x \in <2,3) \;\;\;\ D_3: x \in <3,+ \infty )\)
\(D_1\)
\(4-2x+3-x=5\)
\(-3x=-2\)
\(x= \frac{2}{3} \in D_1\)
\(D_2\)
\(-4+2x+3-x=5\)
\(x=6 \notin D_2\)
\(D_3\)
\(-4+2x-3+x=5\)
\(3x=12\)
\(x=4 \in D_3\)
Odp \(x \in \left\{ \frac{2}{3},4 \right\}\)
\(D_1: x \in (- \infty ,2) \;\;\;\ D_2: x \in <2,3) \;\;\;\ D_3: x \in <3,+ \infty )\)
\(D_1\)
\(4-2x+3-x=5\)
\(-3x=-2\)
\(x= \frac{2}{3} \in D_1\)
\(D_2\)
\(-4+2x+3-x=5\)
\(x=6 \notin D_2\)
\(D_3\)
\(-4+2x-3+x=5\)
\(3x=12\)
\(x=4 \in D_3\)
Odp \(x \in \left\{ \frac{2}{3},4 \right\}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: rozwiąz równanie
Co zresztą potwierdza wykres:
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.PNG (15.62 KiB) Przejrzano 383 razy
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)