para wodna i jej przemiany, spalanie paliw

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mooo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 09 kwie 2011, 21:32

para wodna i jej przemiany, spalanie paliw

Post autor: mooo »

czy mógłby ktoś rozwiązać mi któreś z poniżniższych zadań.

1. 3 m^{2} pary wodnej o cisnieniu 1 bar i stopniu suchosci x{1}=0,85 rozszerzrylo sie izobarycznie do objętości v2=3m^{3} . obliczyc, h1,h2entropię,s1,s2,entalpie v1,v2,prace,Q
2. Powietrze wilgotne o cisnieniu 100kPa, wilgotnosci 60% i temp 5 stopni Celsjusza ogrzano izobarycznie do temp 35 st. C Obliczyć parametry powietrza po ogrzaniu.
3. 1,5 kg powietrza o cisnieniu 900 kPa i temp 18 st. C sprezono politropowo do osiagniecia cisnienia 10 bar i temp. 125 st C. Obliczyć parametry powietrza po sprężeniu, entropię i entalpię.
4. W kotle spalono paliwo o wzorze C6,5H14 .<lambda>=1,2 i Qw(wartości opałowej) 43 MJ/kg sprawnośc kotła wynosi 0.93. oblicz ile kmoli spalin suchych powstanie z 1 kmola paliwa. Jaki jest udział H{2} O w spalinach suchych, i ile trzeba spalac paliwa aby kocioł zasilany wodą o T=24 C wytworzył pare o: x=0,972 p=0,62 MPa w ilości 3,6t/h.
ODPOWIEDZ