Topologia-ciągłość i metryka.

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wojtek1990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 25 cze 2012, 17:56
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Topologia-ciągłość i metryka.

Post autor: Wojtek1990 »

Cześć,
jako że jest sesja otrzymałem takie oto 3 zadania do rozwiązania. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć? Czy mógłby ktoś pomóc? Bardzo Was proszę. Dla osoby z Bdg ewentualnie przewidziana nagroda .
Dziękuje!


Zadanie 1
Niech \(X=Y=\left\{-1,0,1,3\right\}\) oraz \(\mathcal{T}(X) =\left\{\emptyset, \left\{-1,1\right\}, \left\{0,3\right\}, \left\{3\right\}, \left\{-1, 1, 3\right\}, \left\{-1,0,1,3\right\}\right\}\)
\(\mathcal{T}(Y)=\left\{\emptyset, \left\{1\right\},\left\{0,3\right\},\left\{ -1,0,1,3\right\}\right\}\)
czy funkcja \(f:\ X\to Y\) określona wzorem \(f(x)= (-1)^x\) jest ciągła
oraz czy ciągła jest funkcja \(f^{-1}\) jest ciągła.

Zadanie 2.
wyznacz wnętrze i brzeg prostej o równaniu \(1+y=2x\) na płaszczyźnie z metryką kolejową
Zadanie 3.
Niech \(X= \mathbb{R}^{\mathbb{R}}\)
Rozważmy funkcję \(\rho\) określoną następująco:
\(\rho(f,g)=\max\left\{|f(x) \cdot g(x)|:\ x\in\mathbb{R}\right\}\)
czy \(\rho\) jest metryką w \(X\).
Ostatnio zmieniony 31 paź 2013, 18:54 przez Wojtek1990, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Brak użycia Latex-a. Proszę się zapoznać z instrukcją http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=21&t=12615
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re: Topologia-ciągłość i metryka.

Post autor: Crazy Driver »

Czy w 1 to miała być taka funkcja jak widać, czy może \((-1)^x\)?
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re: Topologia-ciągłość i metryka.

Post autor: Crazy Driver »

2. Mamy prostą \(y=2x-1\). Wnętrze \(A\) to zbiór punktów, których pewne otoczenia są zawarte w \(A\), więc wnętrze tej prostej w metryce kolejowej to \(\emptyset\) (prosta nie przechodzi przez środek układu współrzędnych).
Dla każdego zbioru \(A\) mamy \(\partial A=\textrm{cl}A\setminus\textrm{Int}A\).
Domknięcie tej prostej w metryce kolejowej to właśnie ta prosta, ponieważ dla każdego punktu spoza niej można wskazać jego otoczenie, które jej nie przecina. Zatem na podstawie powyższej zależności brzeg tej prostej to \(\emptyset\).
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re: Topologia-ciągłość i metryka.

Post autor: Crazy Driver »

3. Funkcja \(\rho\) nie może być metryką, bo jej dziedziną nie jest cała przestrzeń \(\left(\mathbb{R}^{\mathbb{R}}\right)^2\). Np. dla funkcji \(f(x)=x,\,g(x)=x^2\) \(\rho(f,g)\) nie istnieje. Metryka musi być w stanie mierzyć odległość między dowolnymi punktami przestrzeni topologicznej.
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
Wojtek1990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 25 cze 2012, 17:56
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Topologia-ciągłość i metryka.

Post autor: Wojtek1990 »

Kochani, baaardzo Wam dziekuje. Bardzo przepraszam, ze tak "na odwal" bez Techa...
Ad1. Tak oczywiscie funkcja \((-1)^x\).

Jeszcze raz BARDZO dziekuje.
Wojtek1990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 25 cze 2012, 17:56
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: Wojtek1990 »

A jak z tym zadankiem nr 1. da sie coś zrobić? :)
I mam jeszcze pytanie do odp do zadnia 3. Czym jest zbiór \((R^{R})^{2}\).
Miłego wieczoru :)
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re: Topologia-ciągłość i metryka.

Post autor: Crazy Driver »

My, Crazy Driver, odpowiadamy, że nie ma za co.

Co do zadania 1, to skorzystam z następującej definicji ciągłości:

\(f\in C(X,Y)\quad\Leftrightarrow\quad \forall U\in\mathcal{T}(Y)\quad f^{-1}(U)\in\mathcal{T}(X)\)

Sprawdzamy dla \(U=\left\{1\right\}\):

\(f^{-1}(U)=\left\{0\right\}\not\in\mathcal{T}(X)\).

Zatem \(f\) nie jest ciągła. Co do \(f^{-1}\), to zacząłbym od tego, że \(f\) nie jest bijekcją \(X\) na \(Y\), więc nie możemy bez dodatkowych obostrzeń mówić o \(f^{-1}\).
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re:

Post autor: Crazy Driver »

Wojtek1990 pisze: I mam jeszcze pytanie do odp do zadnia 3. Czym jest zbiór \((R^{R})^{2}\).
\(2\) oznacza tutaj potęgę kartezjańską. \(\left(\mathbb{R}^{\mathbb{R}}\right)^2=\mathbb{R}^{\mathbb{R}}\times\mathbb{R}^{\mathbb{R}}\).

Ogólnie: \(A^n=\prod_{k=1}^nA\)
Miłego wieczoru :)
Wzajemnie. :)
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
Wojtek1990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 25 cze 2012, 17:56
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: Wojtek1990 »

Dobry człowieku, niech Ci Pan Bóg w szczęściu i miłości wynagrodzi :)
ODPOWIEDZ