Witam Walczymy dalej...
Udowodnić, że dla każdej liczby naturalnej \(n\)
\(1^2+2^2+...+n^2=\frac{n}{6}(n+1)(2n+1)\)
+ pytanie ekstra. Czy takie dowody to tzw dowody "nie wprost"?
Indukcja Zupełna 2
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Re: Indukcja Zupełna 2
Nie. W dowodzie nie wprost zakładasz, że teza nie jest prawdziwa i pokazujesz, że to prowadzi do sprzeczności. Jakie kroki wykonałeś w tym przykładzie? Gdzie się zatrzymałeś?
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Re: Indukcja Zupełna 2
\(1^o) n=1
1^1=1 (prawda)
2^o
Z:
1^2+2^2+...+n^2=\frac{n}{6}(n+1)(2n+1)
T:
1^2+2^2+...+(n+1)^2=\frac{n+1}{6}(n+2)(2(n+1)+1)\)
1^1=1 (prawda)
2^o
Z:
1^2+2^2+...+n^2=\frac{n}{6}(n+1)(2n+1)
T:
1^2+2^2+...+(n+1)^2=\frac{n+1}{6}(n+2)(2(n+1)+1)\)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Indukcja Zupełna 2
1
\(n=1
L=1^2=1
P= \frac{1}{6}*2*3=1
L=P
2
n \in N \wedge n \ge 2
Z:1^2+2^2+...+n^2=\frac{n}{6}(n+1)(2n+1)
T:1^2+2^2+...+(n+1)^2=\frac{n+1}{6}(n+2)(2(n+1)+1)
D:L=1^2+2^2+...+(n+1)^2=\frac{n}{6}(n+1)(2n+1)+(n+1)^2=
(n+1)( \frac{n}{6} (2n+1)+(n+1))= \frac{n+1}{6}(2n^2+n+6n+6)=\frac{n+1}{6}(2n^2+7n+6)=
\frac{n+1}{6}*2(n+2)(n+1.5)\frac{n+1}{6}(n+2)(2n+3)=\frac{n+1}{6}(n+2)(2(n+1)+1)=P\)
Z prawdziwosći punktu 1 i 2 na zasadzie reguly indukcji matematycznej zachodzi prawdziwość równości
\(n=1
L=1^2=1
P= \frac{1}{6}*2*3=1
L=P
2
n \in N \wedge n \ge 2
Z:1^2+2^2+...+n^2=\frac{n}{6}(n+1)(2n+1)
T:1^2+2^2+...+(n+1)^2=\frac{n+1}{6}(n+2)(2(n+1)+1)
D:L=1^2+2^2+...+(n+1)^2=\frac{n}{6}(n+1)(2n+1)+(n+1)^2=
(n+1)( \frac{n}{6} (2n+1)+(n+1))= \frac{n+1}{6}(2n^2+n+6n+6)=\frac{n+1}{6}(2n^2+7n+6)=
\frac{n+1}{6}*2(n+2)(n+1.5)\frac{n+1}{6}(n+2)(2n+3)=\frac{n+1}{6}(n+2)(2(n+1)+1)=P\)
Z prawdziwosći punktu 1 i 2 na zasadzie reguly indukcji matematycznej zachodzi prawdziwość równości
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Chodzi mi o to ze w podpunkcie 1 sprawdzam dla n=1, a w drugim dla naturalnych n wikeszych badz rownych od 2
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Już uzupełniłam cały dowód. Jak czegos nie rozumiesz , to pytaj
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya