Borland Delphi 7

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malineczka8888
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 343
Rejestracja: 05 wrz 2010, 13:47
Podziękowania: 429 razy

Borland Delphi 7

Post autor: malineczka8888 »

1. Dany jest program:
program zadanie3;
{$APPTYPE CONSOLE}
uses
SysUtils;
var i, n, max, k, pom : integer;
a:array [1..10] of integer;
begin
write('n='); readln(n);
for i := 1 to n do readln( a );
max:=a[1];
k:=1;
for i := 1 to n do if a > max then begin max:=a; k:=i; end;
pom:=a[n]; a[n]:=a[k]; a[k]:=pom;
for i := 1 to n do write(a:4);
writeln;
write('Czekam na Enter ...'); readln;
end.
Co wydrukuje program po wprowadzeniu danych:
4
2 4 -1 3




2. Dany jest program:
program Zadanie3;
{$APPTYPE CONSOLE}
uses
SysUtils;
var x,y:array[1..20] of real; p:textfile;
n,i,m:integer; r:real;
begin
assignfile(p,'Dane.txt');
reset(p);
n:=0; r:=0; m:=0;
while not eof(p) do begin
n:=n+1;
readln(p,x[n],y[n]);
if abs(x[n])>r then r:=abs(x[n]);
end;
close(p);
for i:=1 to n do if abs(y)>r then m:=m+1;
writeln(r:5:1); writeln(m);
readln;
end.
Podaj co wydrukuje program, jeeli w pliku tekstowym ‘Dane.txt’ zapisano liczby:
-2 4
1 -2
0 0.5
-3 1
0 2.5
ODPOWIEDZ