Prawda czy fałsz

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
_Oll_
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 cze 2012, 15:01
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Prawda czy fałsz

Post autor: _Oll_ »

Jeżeli f'(0)=0, to f(x) ma ekstremum lokalne w punkcie x^0. Uzasadnij
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

fałsz.
Np
\(f(x)=x^3\)
\(f'(x)=3x^2\)
\(f'(0)=0\), a tymczasem w zerze nie ma ekstremum.
ODPOWIEDZ