Metody numeryczne - j.s.Eulera i Richardson

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
menda90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 cze 2012, 14:10

Metody numeryczne - j.s.Eulera i Richardson

Post autor: menda90 »

Witam, nie mogę sobie poradzić z rozwiązaniem zadania. Wiąże się ono z jawnym schematem Eulera i ekstrapolacją Richardsona.
Link do zadania:
http://www.voila.pl/015/z9mab/index.php?get=1&f=1

Jedyną podpowiedź jaką mi się udało uzyskać to to, żeby ułożyć trzy równania postaci
U(t,dt)=u(t)+dt*c1+dt^2*c2
ale nie wiem czy to ma jakiś większy sens :?
ODPOWIEDZ