równanie z arctg
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 61
- Rejestracja: 28 lut 2011, 18:49
- Podziękowania: 61 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
równanie z arctg
To pewnie banalne ale nie wiem skąd się to wylicza. Mam takie równanie \(2 \gamma =arctg(0,92)\) a następnie \(2 \gamma =42,49 stopni\) i nie wiem skąd się wzięło to 42,49 ... skąd mam wiedzieć że to będzie tyle?
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Najlepiej sprawdzić na kalkulatorze z odpowiednią funkcją albo w tablicach trygonometrycznych.
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
pewnie z tablic matematycznych, tam gdzie masz tablice trygonometryczne
musisz poszukac kata, dla ktorego tg jest rowny 0.92
musisz poszukac kata, dla ktorego tg jest rowny 0.92
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Rozkręcam się
- Posty: 61
- Rejestracja: 28 lut 2011, 18:49
- Podziękowania: 61 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
bo musisz naleźć dokladniejsze tablice, co do minut
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Tangens jest podany z dokładnością do 2 miejsc po przecinku. Dokładność wyniku podana w treści jest nieuzasadniona. Chyba, że to ma być dokładnie 0.9200000000..... Tego nie wiem z kontekstu
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria
- lukasz8719
- Stały bywalec
- Posty: 852
- Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Płeć:
Re: równanie z arctg
Jak wyżej pewnie wynik jest policzony z kalkulatora z tą funkcją. A w jakim dziale spotkałeś się tym zadaniem. Ewentualnie można się pobawić z różniczką funkcji bo \(arctg(0,9)=42\) z dokładnością do 3 miejsc po przecinku...