Pomiar modułu Younga metodą tensometrii oporowej

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
walicki
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 27 maja 2012, 17:38

Pomiar modułu Younga metodą tensometrii oporowej

Post autor: walicki »

Wykonałem z grupą ćwiczenie - zainteresowani wiedzą na czym polega - po czym zaczęliśmy walczyć z obliczeniami. Jakkolwiek nie kombinowaliśmy wychodził nam błędny wynik.
Oto dane: szerokość próbki b - 20,5mm; wysokość próbki h - 0,95mm; Tensometr: rezystancja R - 140 \Omega ; baza tensometru l - 20mm; czułość tensometru k - 2,1.
Wskazania z mostka (po trzy pomiary):
Obciążenie 0 N: 0,12; 0,11; 0,11
Obc 50 N: 0,065; 0,04; 0,04
Obc 100 N: 0,02; -0,035; -0,04
Obc 150 N: -0,08; -0,08; -0,09
Wskazania z mostka w promilach, metoda zerowa.
Wzór z którego mam skorzystać: E= \frac{\sigma}{ \varepsilon } = \frac{ \Delta F}{A(0) \cdot \Delta \varepsilon }
Nie proszę o rozwiązanie a tylko o GOTOWY WYNIK. Jeżeli wynik będzie podobny to znaczy, że źle przeprowadziliśmy doświadczenie, jeżeli wynik będzie dobry (a wiem jaki powinien być) to znaczy że źle liczymy.
ODPOWIEDZ