Witam,
Proszę o pomoc w poprawnym rozwiązaniu zadania, czy wynik \(\frac{2588}{210}\) jest poprawny? Bo wydaje mi się, że nie
\(2 \frac{2}{3} + 3,1 - \frac{6}{5} : \frac{3}{15} +( \frac{3}{5} - \frac{2}{7} ) * 4\)
Za pomoc z góry dziękuję.
Zadania z ułamkami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 06 maja 2012, 16:16
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re: Zadania z ułamkami
\(2 \frac{2}{3} + 3,1 - \frac{6}{5} : \frac{3}{15} +( \frac{3}{5} - \frac{2}{7} ) \cdot 4 =
\frac{8}{3} + 3,1 - 6 + \frac{11}{35} \cdot 4 =
\frac{280}{105} - \frac{304,5}{105} + \frac{132}{105} =
\frac{107,5}{105} = 1 \frac{1}{42}\)
\frac{8}{3} + 3,1 - 6 + \frac{11}{35} \cdot 4 =
\frac{280}{105} - \frac{304,5}{105} + \frac{132}{105} =
\frac{107,5}{105} = 1 \frac{1}{42}\)