układ Cramera

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ES_30
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 maja 2012, 16:54
Płeć:

układ Cramera

Post autor: ES_30 »

Sprawdź czy układ równań jest układem Cramera. Wyznacz y. proszę o pomoc

{x +2y +3z -4t=4
{ y - z +t = -3
{x +3y -3t= 1
{ -7y +3z+t=-3
janekk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 607
Rejestracja: 04 mar 2012, 18:31
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: janekk »

\(A= \begin{bmatrix} 1 & 2 & 3 & -4 \\ 0 & 1 & -1 & 1 \\ 1 & 3 & 0 & -3 \\ 0 & -7 & 3 & 1 \end{bmatrix}\)

sprawdź czy \(detA \neq 0\)
ODPOWIEDZ