Konstrukcja odcinka

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kalinoza
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 30 mar 2009, 15:35

Konstrukcja odcinka

Post autor: kalinoza »

Skonstruuj odcienk:

\(\frac{\sqrt{3}+2}{\sqrt{2}+3}\)

Dzięki.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Wiesz jak skonstruować te odcinki z licznika i mianowanika?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
kalinoza
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 30 mar 2009, 15:35

Konstrukcja odcinka

Post autor: kalinoza »

No tak nie bardzo..
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\sqrt3\)-to przyprostokątna trójkąta prostokątnego o przyprostokątnej 1 i przeciwprostokątnej 2
\(\sqrt2\)-to przekątna kwadratu o boku 1
Konstruujesz odcinki \(\sqrt3+2\) i \(\sqrt2+3\)
Rusujesz dowolny kąt ostry
Na górnym ramieniu kąta odłóż odcinek \(\sqrt3+2\)
Na dolnym odcinek i \(\sqrt2+3\)
Połącz koniec odcinka \(\sqrt3+2\) z końcem odcinka \(\sqrt2+3\)
Poprowadz odcinek równoległy do tego który powstał i przechodzący przez koniec odcinka \(1\)
Na górnym ramieniu kąta otrzymasz nowy odcinek, jest on równy właśnie \(\frac{\sqrt3+2 }{\sqrt2+3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
kalinoza
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 30 mar 2009, 15:35

Post autor: kalinoza »

Wszystko ok, narysowałam i nawet mi wyszło.Tylko mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego na dolnym ramieniu kreślę jeszcze odcinek 1? Dzięki wielkie za wszystko!
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\frac{\sqrt3+2}{\sqrt2+3}=\frac{x}{1}\)
To z Talesa
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ