Pole powierzchni

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justynka1736
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 01 paź 2011, 18:21
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Pole powierzchni

Post autor: justynka1736 »

Oblicz pole powierzchni i objętości kuli o promieniu 4 cm .
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\begin{cases}V= \frac{4}{3} \pi r^3\\ r=4 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ V= \frac{256}{3} \pi\)

\(\begin{cases}P=4 \pi r^2\\ r=4 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ P=256 \pi\)
ODPOWIEDZ