TeoriaSystemów-s.stacjonarny,wzrst.wykł,trajektoria lotu

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aglii
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 kwie 2012, 09:12
Płeć:

TeoriaSystemów-s.stacjonarny,wzrst.wykł,trajektoria lotu

Post autor: aglii »

Hej!
Bardzo prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu zadań, które były zeszłym roku na poprawce z Teorii Systemów, której nie udało mi się niestety zaliczyć. W tym roku mam możliwość zdawani we wcześniejszym terminie, dlatego prosiłabym o szybką pomoc.
Oto zadania:

1.Dynamika zmian populacji wyraża się następującym układem równań ( mam zapisane L.V. tzn chyba,że prawo Lotka-Voltera):
\(\frac{dP1}{dt} = -aP1 + bP1P2\)
\(\frac{dP2}{dt} = -cP2 + dP1P2\)

Należy wyliczyć wartość stanu stacjonarnego dla obydwu wartości niezerowych.

2. Wydatki budżetu (d1(t)) w 2007roku wyniosły 6,1mld USD. Wzrost wykładniczy wydatków rocznie wynosi 0,027.
Dochody budżetu (d2(t)) w 2010 roku wyniosły 5,3 mld USD. Wzrost wykładniczy dochodów rocznie wynosi 0,037.
Kiedy wydatki i dochody będą sobie równe. Narysować wykres czasowy z charakterystycznymi punktami.

3. Narysować wykresy czasowe i trajektorię procesu systemowego, w którym występują zmienna V1(t) i V2(t), gdzie:
\(V1(t) = 1,5 e^{-5t}\)
\(V2(t) = \frac{t}{t+4}\)

DZIĘKI!
ODPOWIEDZ