wykazac - logarytmy

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

wykazac - logarytmy

Post autor: 17inferno »

Wykaż, że jeżeli liczby dodatnie \(a,b\) spełniają warunek \(a^{2}+b^{2}=7ab\) , to \(log \frac{a+b}{3} = \frac{loga+logb}{2}\) .
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(a^2+b^2=7ab\)

\(log\frac{a+b}{3}=\frac{1}{2}log\frac{(a+b)^2}{9}=\frac{1}{2}log\frac{a^2+b^2+2ab}{9}=\frac{1}{2}log\frac{9ab}{9}=\frac{1}{2}log(ab)=\frac{loga+logb}{2}\)
ODPOWIEDZ