Oblicz krzywiznję i skręcenie dla krzywej

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dejzi136
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 lis 2009, 20:53

Oblicz krzywiznję i skręcenie dla krzywej

Post autor: dejzi136 »

Witam jestem nowy i potrzebuje pilnie pomocy bo nigdzie nie moge tego zrobić mam 2 zadania.

Zad1. Oblicz krzywiznę i skręcenie dla krzywych:
a. x=u , y=u ^{2} z=u ^{3}
b.x=u, y=(1+u)/u,z=(1-u ^{2} /u
c.x=a/(a-sinu),y=a(1-cosu),z=bu

Zad2.Znajdź płaszczyzny :nprmalną, prostującą i ścisle styczną do krzywej:
x=3u,y=3u ^{2} ,z=2u ^{3}

Proszę bardzo o pomoc bo mam z tego zalicnzie a wcale nie wim o co chodzi
ODPOWIEDZ