Wytrzymałość materiałów - potrzebna pomoc.

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ArekS
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:59

Wytrzymałość materiałów - potrzebna pomoc.

Post autor: ArekS »

mam 3 zadania, z którymi nie mogę sobie poradzić. Jeśli ktoś mógłby pomóc z rozwiązaniu ma u mnie piwo.

1. lina obciążona na dolnym punkcie ciężarem P=50kN ma ciężar własny q=39N/m, pole A=3,9cm2, długość 800m, trzeba obliczyć przemieszczenie ciężaru (wydłużenie liny) oraz współczynnik bezpieczeństwa liny. Dane jest jeszcze Rm - wytrzymałość =1800MPa, E=1,8*10^5 MPa

2. osadzony w łożyskach wałek z mimośrodowymi masami M, obraca się z prędkością w(omega)[obr/min]. pomijając odkształcenia ustroju, działanie sił ciężkości trzeba wyznaczyć taką wartość prędkości aby na odcinku AB naprężenia sigma<100MPa

Obrazek

3. Pręt pryzmatyczny o przekroju poprzecznym A=5cm^2 jest rozciągany siłami P=4*10^3 kG i trzeba:
- określić położenia przekroju w którym naprężenia normalne sigma są 2 razy większe niż naprężenia tnące (tau)
- podać w jakich przekrojach napr tnące osiągają wartości ekstremalne, wyznaczyć ich wartości, wyznaczyć wartości napr normalnych.
ODPOWIEDZ