Zadania z potęg i pierwiastków

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
postall
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 lut 2012, 16:20

Zadania z potęg i pierwiastków

Post autor: postall »

Zadanie 1:\([\frac{(a+\sqrt[3]{a^2x})/(x+\sqrt[3]{ax^2})-1}{\sqrt[3]{a}-\sqrt[3]{x}}-\frac{1}{\sqrt[3]{x}}]^6\)


Zadanie 2:\((\frac {a-4b}{a+(ab)^{\frac{1}{2}}-6b}-\frac{a-9b}{a+b(ab)^{\frac{1}{2}}+9b})*(\frac{b^{-\frac{1}{2}}}{a^{\frac{1}{2}}-3b^{\frac{1}{2}}})\)
Bardzo bym prosił o pomoc!
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

a co mamy konkretnie z tym zrobić? Uprościć?
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
postall
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 lut 2012, 16:20

Post autor: postall »

Polecenie dostałem po prostu obliczyć(po prostu tyle ile się da), pewnie i tak będzie trzeba uprościć .To są zadania z jakiejś rosyjskiej książki.
ODPOWIEDZ