pochodne

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cheerfuleri
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 28 sty 2012, 12:25
Płeć:

pochodne

Post autor: cheerfuleri »

oblicz pochodną

f(x)=ln(sinx +(pierwiatek 2x^2 +e^x))

f(x)=ln(cosx+(pierwiastek 1+e^x))
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Tak miało być?
\(f(x)=ln(sinx + \sqrt{2x^2 +e^x} )

f(x)=ln(cosx+ \sqrt{1+e^x} )\)
cheerfuleri
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 28 sty 2012, 12:25
Płeć:

Re: pochodne

Post autor: cheerfuleri »

tak
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(f'(x)= \frac{1}{sinx + \sqrt{2x^2 +e^x} } \cdot(cosx+ \frac{4x+e^x}{2\sqrt{2x^2 +e^x}})\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(f'(x)= \frac{1}{cosx+ \sqrt{1+e^x} } \cdot (-sinx+ \frac{e^x}{2\sqrt{1+e^x}})\)
ODPOWIEDZ