Wstęp do informatyki - POTRZEBUJĘ POMOCY!

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beny_hp
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 sty 2012, 10:50

Wstęp do informatyki - POTRZEBUJĘ POMOCY!

Post autor: beny_hp »

Witam. Jestem nowy na forum. Pilnie potrzebuję pomocy z zadaniami na wtorkowe kolokwium z WDI. Siedziałem nad zadaniami sam, potem dostalem te same i dupa - czyli robiłem je źle. Teraz chyba też dostane te same, więc wykłuję się ich na blachę i jakoś poleci mam nadzieje...:) PROSZĘ WAS O POMOC! Oto zadania:

1.Skonstruować schemat blokowy i podać pseudokod dla algorytmu zmieniającego w macierzy A[1..m, 1..n], \(n \ge 4\)miejscami trzecią kolumnę z ostatnią.

2.Dany jest ciąg 10111101. Podać odpowiadającą mu wartość w systemie dziesiętnym interpretując go jako :
a) liczbę zapisaną w reprezentacji zm
b) liczbę zapisaną w reprezentacji u2
c) liczbę stałoprzecinkową w formacie o-2 część ułamkowa, 3-6 część całkowita, 7 - bit znaku
d) liczbę zmiennoprzecinkową w formacie 0-5 cecha, 6-14 mantysa, 15 - znak mantysy, przy stałej polaryzującej \(K_c = 5\)

3.Skonstruować układ scalony realizujący funkcję logiczną postaci : \(y(x,y,z) = x \overline{y} \cdot \overline{z+y} \cdot + (x+y).\) Następnie uprościć tą funkcję i skonstruować układ do postaci uproszczonej.

4.Skonstruować schemat blokowy i podać pseudokod dla algorytmu wyznaczającego liczbę elementów z tablicy A[1..n] nie mniejszych od K.

5.Zakładając, że liczba powinna zajmować wielokrotność 8 - bitów, zapisać liczby +97 oraz -97, stosując dwójkową prezentację:
a) (zm)
b) (u2)

6.Przedstawić liczbę \(6,625_{(10)}\) jako:
a) liczbę stałoprzecinkową w formacie 0-3 część ułamkowa, 4-6 część całkowita, 7 - bit znaku
b) liczbę zmiennoprzecinkową w formacie 0-5 cecha, 6-14 mantysa, 15 - znak mantysy, przy stałej polaryzującej \(K_c = 5.\)




Z góry dziękuję za wszelką uzyskaną pomoc!
ODPOWIEDZ