ŁAMIGŁÓWKA ciąg liczb

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maranocna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 27 sty 2012, 01:11
Podziękowania: 1 raz

ŁAMIGŁÓWKA ciąg liczb

Post autor: maranocna »

Hej! Prośba, z którą się zwracam to właściwie nie żadne konkretne zadanie. Otóż otrzymałam następującą kombinację cyfr:
101
011
100
110
000
001
111
100
101
Każdy z wierszy to jedna z cyfr, czyli jeżeli odkryję w jaki sposób utworzono każdy z nich (jakie działania) otrzymam 6 cyfer. Czy ktokolwiek zrozumiał, o co mi chodzi i jest w stanie mi pomóc?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: ŁAMIGŁÓWKA ciąg liczb

Post autor: radagast »

maranocna pisze:Hej! Prośba, z którą się zwracam to właściwie nie żadne konkretne zadanie. Otóż otrzymałam następującą kombinację cyfr:
101
011
100
110
000
001
111
100
101
Każdy z wierszy to jedna z cyfr, czyli jeżeli odkryję w jaki sposób utworzono każdy z nich (jakie działania) otrzymam 6 cyfer. Czy ktokolwiek zrozumiał, o co mi chodzi i jest w stanie mi pomóc?
może chodzi o to, ze te liczby są zapisane w układzie dwójkowym. Ale jest ich az siedem:
\(101 =1 \cdot 2^2+0 \cdot 2^1 + 1 \cdot 2^0=5
011=0 \cdot 2^2+1 \cdot 2^1 + 1 \cdot 2^0=3
100=1 \cdot 2^2+0 \cdot 2^1 + 0 \cdot 2^0=4
110=1 \cdot 2^2+1 \cdot 2^1 + 0\cdot 2^0=6
000=0 \cdot 2^2+0 \cdot 2^1 + 0 \cdot 2^0=0
001=0 \cdot 2^2+0 \cdot 2^1 + 1 \cdot 2^0=1
111=1 \cdot 2^2+1 \cdot 2^1 + 1 \cdot 2^0=7
100=1 \cdot 2^2+0 \cdot 2^1 + 0 \cdot 2^0=4
101=1 \cdot 2^2+0 \cdot 2^1 + 1 \cdot 2^0=5\)
maranocna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 27 sty 2012, 01:11
Podziękowania: 1 raz

Re: ŁAMIGŁÓWKA ciąg liczb

Post autor: maranocna »

Tak dokładnie o to mi chodziło! a jest ich dziewięć, tylko późna pora chyba sprawiła, że jakieś błędy w liczeniu mi się pojawiły ;-) bardzo dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ