astronomia

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
micnas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 sty 2012, 21:22

astronomia

Post autor: micnas »

Określić warunki widoczności gwiazd w Wenecji (szerokość geograficzna = +45 stopni 26',
długość geograficzna = 0 godzin 49,3 minuty) dnia 23 stycznia (rektascencja Słońca = 20 h 23,7 m
deklinacja Słońca = -19 stopni 21', równanie czasu = -12,0 minut) - należy narysować i obliczyć
warunki, jakie musi spełniać deklinacja i rektascencja gwiazdy, aby była ona widoczna.
Z listy 100 najjaśniejszych gwiazd wg jasności wizualnej wybrać te, które będą na pewno widoczne
na nocnym niebie tego dnia w Wenecji (wystarczy podać ich nazwy). Oto link do strony tych gwiazd,
są tam podane ich współrzędne równikowe równonocne (rektascencja i deklinacja):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Najja%C5%9 ... _wizualnej

Mamy z kolegami i koleżankami z tym problem. Wie ktoś jak to zrobi. Będziemy mega wdzięczni :)
ODPOWIEDZ