wypukłość , wklęsłość , punkty przegięcia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 16 gru 2011, 13:12
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
wypukłość , wklęsłość , punkty przegięcia
wyznaczyć przedziały monotoniczności, wypukłości i wklęsłości oraz ekstrema i punkty przegięcia funkcji f(x)=\(xe^{-2e}\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: wypukłość , wklęsłość , punkty przegięcia
To proste, bo to jest funkcja liniowa . Popraw treść zadania (wzór funkcji)Anitka4321 pisze:wyznaczyć przedziały monotoniczności, wypukłości i wklęsłości oraz ekstrema i punkty przegięcia funkcji f(x)=\(xe^{-2e}\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 16 gru 2011, 13:12
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 16 gru 2011, 13:12
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: wypukłość , wklęsłość , punkty przegięcia
\(f(x)=xe^{-2x}
f'(x)=e^{-2x}-2xe^{-2x}=e^{-2x}(1-2x)
e^{-2x}>0 \Rightarrow \begin{cases}x<\frac{1}{2} \Rightarrow f'(x)>0\\x=\frac{1}{2} \Rightarrow f'(x)=0 \\x>\frac{1}{2} \Rightarrow f'(x)<0 \end{cases}
f''(x)=-2e^{-2x}-2e^{-2x}+4xe^{-2x}=4e^{-2x}(x-1)= \begin{cases}x<1 \Rightarrow f''(x)<0\\x=1 \Rightarrow f''(x)<0\\x>1 \Rightarrow f''(x)>0\\ \end{cases}\)
Funkcja rośnie i osiąga maksimum w \(x=\frac{1}{2}\), potem maleje. Dla \(x<1\) jest wypukła, w \(x=1\) przegina się na wklęsłą.
f'(x)=e^{-2x}-2xe^{-2x}=e^{-2x}(1-2x)
e^{-2x}>0 \Rightarrow \begin{cases}x<\frac{1}{2} \Rightarrow f'(x)>0\\x=\frac{1}{2} \Rightarrow f'(x)=0 \\x>\frac{1}{2} \Rightarrow f'(x)<0 \end{cases}
f''(x)=-2e^{-2x}-2e^{-2x}+4xe^{-2x}=4e^{-2x}(x-1)= \begin{cases}x<1 \Rightarrow f''(x)<0\\x=1 \Rightarrow f''(x)<0\\x>1 \Rightarrow f''(x)>0\\ \end{cases}\)
Funkcja rośnie i osiąga maksimum w \(x=\frac{1}{2}\), potem maleje. Dla \(x<1\) jest wypukła, w \(x=1\) przegina się na wklęsłą.