zadania zamkniete i otwarte

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
ankka90
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 28 lis 2010, 20:04
Podziękowania: 48 razy
Płeć:

zadania zamkniete i otwarte

Post autor: ankka90 »

Zad 1
Liczbą wymierną nie jest liczba

a) 1/3 b) 1/7 c) pierwiaster 25 d) pierwiastek 5

Zad 2
Równanie x2 (do kwadratu) - 3x +4= 0:

a) nie ma pierwiastków b) ma pierwiastki x1 = -1, x2 = 4 c) ma pierwiastki x1 = 1, x2 = -4 d) ma jeden pierwiastek

Zad 3
Dane są dwa okręgi o środkach S1, S2 i promieniach odpowiednio równych r1 r2. Jeśli I S1 S2 I = 12,r1 = 20, r2 = 10, to okręgi:

a) są styczne zewnętrznie b) są styczne wewnętrznie
c) nie mają punktów wspólnych d) mają dwa punkty wspólne

Zad 4
Równanie x2 (kwadrat) = 4x jest równoważne równaniu:

a) x=4 b) x=0 c) x(x+4)=0 d) x(x - 4 ) = 0

Zad 5
Liczba 21 jest równa 0,3% liczby x. wynika stad ze:

a) x=700 b) x=7000 c) x=0,63 d) x=0,063

Zad 6
Jeśli x 2 (do kwadratu) + y2 (do kwadratu) = 84 i xy= 35, to kwadrat sumy liczb x, y jest rowny:

a) 6986 b) 154 c) 109 d) 49

Zad 7
Zbiorem rozwiązań nierówności x2 (kwadrat) + 36 > 0 jest:

a) (- nieskonczonosc, - 6) U (6, +nieskonczonosc) b) (6, +nieskonczonosc) c) zbiór pusty d) R

Zad 8

Rozwiązaniem równania : (x+2)(x-1)=0 są liczby:

a) 2,-1 b) -2 c) -2,1 d) -2, -1,1


Zad 9
Równanie: (x-3)(x+3)=0

a) nie ma pierwiastków b) ma pierwiastki x1 = 3, x2 = -3 c) ma pierwiastek x=3 d) ma nieskonczenie wiele pierwiastkow

Zad 10
Dziedziną funkcji y= (na górze 2x-3) (na dole x2 kwadrat - 4) jest zbiór:

a) R b) R/ {2} c) R/ {-2,2} d) R/ {3}

ZADANIA OTWARTE

Zad 1
Określ dziedzinę funkcji:

a) f (x) = (na gorze 2x - 1) (na dole x)
b) f (x) = (na gorze x 2 (kwadrat) - 2) (na dole x-3)

Zad 2
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f (x) = -x2(kwadrat) - 2x+1 w przedziale < -2,3 >

Zad 3
Naszkicuj w układzie współrzędnych wykres funkcji f (x) = -2x + 4 i odczytaj z wykresu:
a) dziedzinę b) zbiór wartości c) miejsca zerowe d) przedziały monotoniczności

Zad 4
Rozwiąż równania:
a) 2x4 (do kwadratu) - 4x2 (do kwadratu) = 0
b) (x=0,75)(-3x+1)=0

Zad 5
Rozwiąż nierówności
a) x2 (kwadrat) - 5x >_ (wieksze lub rowne) - 6
b) 9x2 (kwadrat) + 6x + 4 < 3

Jest tego troche duzo z gory przepraszam za klopot potrebuje te zadania na jutro baardzo przepraszam za to ze teraz je daje ale dopiero dzisiaj dostalam te zadania i nie umiem ich rozwiazac. pomocy ... z gory slicznie dziekuje
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Regulamin dopuszcza 5 zadań:
1)d
2)a
3)d
4)d
5)b
6)
\(x^2+y^2=84\\
xy=35
(x+y)^2=x^2+y^2+2xy-=84+70=154\)

odp.b
7)
d
8)
c
9)b
10c.
Pozostałe zadania wpisz na nowym poście.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

post może zawierać co najwyżej 5 zadań, w których wzory są zapisane w La Tex
ODPOWIEDZ