koło z wytrzymałości2.jpg
Wytrzymałość materiałów, zginanie belek.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 24 lut 2010, 20:12
- Podziękowania: 7 razy
Wytrzymałość materiałów, zginanie belek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Expert
- Posty: 3724
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1297 razy
- Płeć:
pomoc ma polegać na rozwiązaniu zadania czy na podpowiedzi jak je rozwiązać?
1. narysuj wykresy momentów
2. określ ekstremalne wartości momentów w przekrojach najbardziej wytężonych (osobno ściskanych, osobno rozciąganych)
3. wyznaczyć środek ciężkości przekroju i obliczyć moment bezwładności w osiach głównych centralnych
4. wyznaczyć funkcję i narysować wykres naprężeń
5. maksymalne naprężenia ściskające i rozciągające
6. warunki wytrzymałości
1. narysuj wykresy momentów
2. określ ekstremalne wartości momentów w przekrojach najbardziej wytężonych (osobno ściskanych, osobno rozciąganych)
3. wyznaczyć środek ciężkości przekroju i obliczyć moment bezwładności w osiach głównych centralnych
4. wyznaczyć funkcję i narysować wykres naprężeń
5. maksymalne naprężenia ściskające i rozciągające
6. warunki wytrzymałości
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 24 lut 2010, 20:12
- Podziękowania: 7 razy
Re: Wytrzymałość materiałów, zginanie belek.
Bardzo bym prosił jednak o rozwiązanie pierwszego i chociaż poprawną odpowiedź do drugiego. Dziękuję
Moje wyniki :
zad.1
Mmax= 8kNm
W=0,806 b^3
b=4,3 cm
h=9,46 cm
Metodą SG
b=3cm
Nie wiem czy to jest dobrze, bo wyszła dosyć duża różnica wynikow.
zad. 2 Metoda NL
Mmax= 1,5 P
W=0,00083 m^3
Pdop = 4,98 kN
Mógłby ktoś je zweryfikować?
Moje wyniki :
zad.1
Mmax= 8kNm
W=0,806 b^3
b=4,3 cm
h=9,46 cm
Metodą SG
b=3cm
Nie wiem czy to jest dobrze, bo wyszła dosyć duża różnica wynikow.
zad. 2 Metoda NL
Mmax= 1,5 P
W=0,00083 m^3
Pdop = 4,98 kN
Mógłby ktoś je zweryfikować?

-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 gru 2018, 11:36
- Płeć:
Re: Wytrzymałość materiałów, zginanie belek.
https://uslugispawalnicze.jimdo.com/wia ... -zginanie/
Tutaj bardzo ładny opis zginania belek, ja się z niego dużo nauczyłem. Napisany bardzo przystępnym językiem na dodatek
Tutaj bardzo ładny opis zginania belek, ja się z niego dużo nauczyłem. Napisany bardzo przystępnym językiem na dodatek