płaszczyzna w r3 - pomocy

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pepito28
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 05 lis 2011, 14:57
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

płaszczyzna w r3 - pomocy

Post autor: pepito28 »

Mam problem z zadaniem w R3.
Napisać równanie płaszczyzny przechodzacej przez punkt M(-1,2,4) i prostopadłej do płaszczyzn: H1: 6x-2y+3z=12
H2: 3x+2y-6z=-21.
Powinno wyjsc: H: 2x+15y+6z-52=0

Znajduje wektor normalny,,,poprzez policzenie iloczynu wektorowego.....
i juz tutaj robie jakis blad....
pomocy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\left[6,-2,6 \right] \perp H_1\)
\(\left[3,2,-6 \right] \perp H_2\)
\(\left[6,-2,6 \right] \times \left[3,2,-6 \right]= \left[ 6,45,18\right] \parallel \left[2,15,6 \right]\)
No to\(H:\ 2x+15y+6z+C=0\)
a ponieważ \(\left( -1,2,4\right) \in H,\ \ C=-52\)
pepito28
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 05 lis 2011, 14:57
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: płaszczyzna w r3 - pomocy

Post autor: pepito28 »

omg xd dzieeeeki ;p
mialem wektor 6 45 18....
ale go nie zredukowalem ...
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To i tak powinno Ci wyjść tyle , że wygląda to wtedy tak:\(H:\ 6x+45y+18z-156=0\)
pepito28
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 05 lis 2011, 14:57
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: płaszczyzna w r3 - pomocy

Post autor: pepito28 »

wiem wiem ;P
dzieki bardzo
ODPOWIEDZ