Logika - Relacje równoważności i klasa abstrakcji

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piotr91
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 30 lis 2011, 19:55
Płeć:

Logika - Relacje równoważności i klasa abstrakcji

Post autor: piotr91 »

Witam mam problem z zadaniami mam sprawdzić czy relacje są równoważnością i wyznaczyć klasę abstrakcji.
\(R \subset IR \times IR\\xRy \Leftrightarrow \exists _{t \neq 0} \quad t*x=y\)


Kolejne \(xRy \Leftrightarrow \exists _{t > 0}t*x=y\)


I ostatnie: Niech X=N x N
\((x,y) R (a,b) \Leftrightarrow max \{x,y\} = max \{a,b\}\)


Proszę o przedstawienie schematu postępowania i najlepiej "łopatologiczne" wytłumaczenie.
ODPOWIEDZ