Powiązanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 348
- Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
- Podziękowania: 107 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Re: Powiązanie
konkretnie mam takie zadanie "Znaleźć jedno rozwiązanie równania metodą przewidywań"
\(y'+y=2e^{-3x}\\ y_s=x^kP_n(x)e^{\alpha x} \\a=1\ \alpha=-3 \, k=0 \\W(x)=2 \ P_n(x)=A \\ y_s= Ae^{-3x} \\y_s'=e^{-3x}+Ae^{-3x}(-3) \\e^{-3x}-3Ae^{-3x}+A=2e^{-3x}\)
I dalej właśnie nie wiem co zrobic w odpowiedziach wychodzi \(e^{-3x}\)
\(y'+y=2e^{-3x}\\ y_s=x^kP_n(x)e^{\alpha x} \\a=1\ \alpha=-3 \, k=0 \\W(x)=2 \ P_n(x)=A \\ y_s= Ae^{-3x} \\y_s'=e^{-3x}+Ae^{-3x}(-3) \\e^{-3x}-3Ae^{-3x}+A=2e^{-3x}\)
I dalej właśnie nie wiem co zrobic w odpowiedziach wychodzi \(e^{-3x}\)