Obliczanie potęg

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ra86
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 21 lis 2011, 13:54
Podziękowania: 8 razy

Obliczanie potęg

Post autor: ra86 »

Siemka, zrobiłem dwa zadania na potęgi, możecie sprawdzić czy dobrze kombinuje??

\((x+y)^6 = x^6 + 6x^5y + 15x^4y^2 + 20x^3y^3 + 15x^2y^4 + 6xy^5 + y^6\)

\((3x-4y)^5 = 3x^5+5((3x)^4(-4y))+10((3x)^3(-4y)^2)+10((3x)^2(-4y)^3)+5((3x)(-4y)^4)-4y^5\)
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Post autor: kamil13151 »

Drugie sprawdź, bo wolfram nie potwierdza, powinno być: \(243 x^5-1620 x^4 y+4320 x^3 y^2-5760 x^2 y^3+3840 x y^4-1024 y^5\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Powinno być:

\((3x)^5-5\cdot(3x)^4\cdot4y+10\cdot(3x)^3\cdot(4y)^2-10\cdot(3x)^2\cdot(4y)^3+5\cdot3x\cdot(4y)^4-(4y)^5\)

I stąd wyniki Kamila
ra86
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 21 lis 2011, 13:54
Podziękowania: 8 razy

Re: Obliczanie potęg

Post autor: ra86 »

dziękuje :)
ODPOWIEDZ