rozstrzygnąć prawdziwość zdań 6

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
spine1991
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 19 lis 2011, 12:59
Płeć:

rozstrzygnąć prawdziwość zdań 6

Post autor: spine1991 »

(a) ∀x>0 ∃a∊R : U{x}{2} < a < x,
(b) ∀x>0 ∀y>0 : x ≠ y → U{x + y}{2} > p{xy} ,
(c) ∃x ∊ R ∃y ∊ R : (x - y)^2 = x^2 - y^2 ,
(d) ∀x ∊ R ∃y ∊ R : (x - y)^2 = x^2 - y^2 ,
(e) ∃x ∊ R ∀y ∊ R : (x - y)^2 = x^2 - y^2 ,
(f) ∀x ∊ R ∀y ∊ R : (x - y)^2 = x^2 - y^2 ,

2. Podać zaprzeczenie zdania 1(f). Czy z 1(d) wynika 1(e)?

Nie chodzi mi aż tak bardzo o wyniki, tylko jak się za te zadania zabrać, jaki obrać tok czynność i jak na nie wpływają kwantyfikatory, bo w ostatnich przykładach jedynie od nich wszystko zależy
spine1991
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 19 lis 2011, 12:59
Płeć:

Post autor: spine1991 »

http://matematyka.pisz.pl/forum/112049.html

Tu te przykłady lepiej wyglądają
ODPOWIEDZ