Przejście trygonometryczne

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Leogict
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 24 maja 2009, 01:01

Przejście trygonometryczne

Post autor: Leogict »

Witam, chcę przejść ze wzoru

Obrazek
na

Obrazek

Ale mi nie wychodzi. Zamieniam np. Obrazek na Obrazek, potem rozbijam sinusy do kwadratu na Obrazek i potem się plączę... Chyba źle robię. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Mam głupie pytanie:
Ponieważ nie mam pojęcia co to za wzór, więc czy to możliwe, że
\(cos( \frac{\omega \cdot 3\cdot T}{4}) \cdot cos( \frac{\omega \cdot T}{4}) =\frac{1}{4}\)
?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ