2. Rozwiąż nierówność
\(| x + 11| > 0\)
\(x + 11 > 0\)
\(x> -11\)
\(-x -11 >0\)
\(-x> 11 / -\)
\(x> -11\) w odp;\(x \in R \left\{ {-11}\right\}\), (książka), ale przecież wartość bezwzględna nie jest ujemna.
\(| x -3 | \ge -1\)
\(x- 3 \ge -1\)
\(x \ge -1+ 3\)
\(x \ge 2\)
\(-x+3 \ge -1\)
\(-x \ge -1-3\)
\(-x \ge -4/ -\)
\(x \ge 4\)
w odp; \(x \in R\) (książka) , ale dlaczego nie \(( - \infty , 2> \cup <4, + \infty )\) Proszę o wytłumaczenie.
3.Uprość
a) \(\sqrt{( 4 - 2 \sqrt{2})^2 }\)
b)\(\sqrt{( 4 - 3 \sqrt{2})^2 }\)
c)\(\sqrt{(3 - 2 \sqrt{3})^2 }\)
a) \(\sqrt{( 4 - 2 \sqrt{2})^2 }\) =\(| 4 - 2 \sqrt{2} |\)= \(-( 4 - 2 \sqrt{2} )\) = \(-4 + 2 \sqrt{2}\) =
\(2 \sqrt{2} - 4\). Mi tak wyszło.
W książce odp; \(4 - 2 \sqrt{2}\). I chyba jest źle ,ale nie jestem pewna.
\(\sqrt{( 4 - 3 \sqrt{2})^2 }\) = \(| 4 - 3 \sqrt{2} |\) = \(-( 4 - 3 \sqrt{2})\) = \(-4 + 3 \sqrt{2}\) = \(3 \sqrt{2} - 4\) , odp; w książce mi taka sama wychodzi, i tak samo w c) \(2 \sqrt{3} - 3\).
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
Własności wartości bezwzględnej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6584
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Własności wartości bezwzględnej
2. Rozwiąż nierówność
\(| x + 11| > 0\)
\(x + 11 > 0\)
\(x> -11\)
\(-x -11 >0\)
\(-x> 11 /: (-1)\)
\(x> -11\) << nie zmieniłaś znaku nierówności
w tym drugim zrobiłaś dokładnie ten sam błąd.
\(| x + 11| > 0\)
\(x + 11 > 0\)
\(x> -11\)
\(-x -11 >0\)
\(-x> 11 /: (-1)\)
\(x> -11\) << nie zmieniłaś znaku nierówności
w tym drugim zrobiłaś dokładnie ten sam błąd.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6584
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Własności wartości bezwzględnej
3.Uprość
a) \(\sqrt{( 4 - 2 \sqrt{2})^2 }\)
a)
\(4 - 2 \sqrt{2} >0\), więc \(| 4 - 2 \sqrt{2} |= 4 - 2 \sqrt{2}\)
wystarczy jeden tex na początku i końcu zapisu
a) \(\sqrt{( 4 - 2 \sqrt{2})^2 }\)
a)
\(4 - 2 \sqrt{2} >0\), więc \(| 4 - 2 \sqrt{2} |= 4 - 2 \sqrt{2}\)
wystarczy jeden tex na początku i końcu zapisu
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Fachowiec
- Posty: 1014
- Rejestracja: 08 wrz 2011, 20:24
- Podziękowania: 644 razy
- Otrzymane podziękowania: 57 razy
- Płeć:
Dzięki Anka no faktycznie znaku nie zamieniłam, ale i tak nie rozumiem dlaczego zad.1 w przykładzie a i b są takie odp.
I w zad, 2 też nie rozumiem, ponieważ w podpunkcie b) i c) są identyczne przypadki, ale jednak się mnoży przez minusa.
I w zad, 2 też nie rozumiem, ponieważ w podpunkcie b) i c) są identyczne przypadki, ale jednak się mnoży przez minusa.
Skip beat drama Polecam.
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię
- anka
- Expert
- Posty: 6584
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Własności wartości bezwzględnej
2. Rozwiąż nierówność
\(| x + 11| > 0\)
\(x + 11 > 0\)
\(x> -11\)
\(-x -11 >0\)
\(-x> 11 /: (-1)\)
\(x<-11\)
z I warunku masz \(x\in(-11;+ \infty )\)
z II warunku masz \(x\in(- \infty ;-11)\)
Można to zapisać jako
\(x\in (- \infty ;-11) \cup (-11;+ \infty )\)
lub w innej postaci
\(x\in R \setminus \left\{-11 \right\}\)
\(| x + 11| > 0\)
\(x + 11 > 0\)
\(x> -11\)
\(-x -11 >0\)
\(-x> 11 /: (-1)\)
\(x<-11\)
z I warunku masz \(x\in(-11;+ \infty )\)
z II warunku masz \(x\in(- \infty ;-11)\)
Można to zapisać jako
\(x\in (- \infty ;-11) \cup (-11;+ \infty )\)
lub w innej postaci
\(x\in R \setminus \left\{-11 \right\}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6584
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Własności wartości bezwzględnej
3.Uprość
b)\(\sqrt{( 4 - 3 \sqrt{2})^2 }=| 4 - 3 \sqrt{2}|\)
teraz musisz sprawdzić czy \(4 - 3 \sqrt{2}\) jest liczbą dodatnią czy ujemną.
\(4 - 3 \sqrt{2}\approx -0.2426406871 <0\)
więc \(| 4 - 3 \sqrt{2}|=-(4 - 3 \sqrt{2})\)
b)\(\sqrt{( 4 - 3 \sqrt{2})^2 }=| 4 - 3 \sqrt{2}|\)
teraz musisz sprawdzić czy \(4 - 3 \sqrt{2}\) jest liczbą dodatnią czy ujemną.
\(4 - 3 \sqrt{2}\approx -0.2426406871 <0\)
więc \(| 4 - 3 \sqrt{2}|=-(4 - 3 \sqrt{2})\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Fachowiec
- Posty: 1014
- Rejestracja: 08 wrz 2011, 20:24
- Podziękowania: 644 razy
- Otrzymane podziękowania: 57 razy
- Płeć:
Dzięki Anka Ale możesz mi powiedzieć, jeszcze dlaczego wyłączone jest { -11}. Rozumiem dlaczego zbiór należy do liczb rzeczywistych, ale te { -11}. Bo jak mamy przecież wartość bezwzględną to nie może być liczby{ -11}, więc dlaczego oprócz {- 11}. Bo i tak {-11} nie należy do tego zbioru. Pytałam się o to w tym temacie, i dlatego cię Anka o to pytam http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=3&t=27261. Przepraszam,że cię tak męczę, ale tego trochę nie rozumiem.
Skip beat drama Polecam.
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię