25 = 1 · 25
252525 = 91 · 2775
2525252525 = 9091 · 277775
25252525252525 = 909091 · 27777775
252525252525252525 = 90909091 · 2777777775
2525252525252525252525 = 9090909091 · 277777777775
Jaka jest reguła budowy tej piramidki?
budowa piramidki cyfr
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(25 = 1 \cdot 25
252525 =(1+9 \cdot 10) \cdot 25 \cdot 111
2525252525 = (1+9 \cdot 1010) \cdot 25 \cdot 11111
25252525252525 = (1+9 \cdot 101010) \cdot 25 \cdot 1111111
252525252525252525 =(1+9 \cdot 10101010) \cdot 25 \cdot 111111111
2525252525252525252525 = (1+9 \cdot 1010101010) \cdot 25 \cdot 111111111111\)
Nie konkretne pytanie i taka też jest odpowiedź
252525 =(1+9 \cdot 10) \cdot 25 \cdot 111
2525252525 = (1+9 \cdot 1010) \cdot 25 \cdot 11111
25252525252525 = (1+9 \cdot 101010) \cdot 25 \cdot 1111111
252525252525252525 =(1+9 \cdot 10101010) \cdot 25 \cdot 111111111
2525252525252525252525 = (1+9 \cdot 1010101010) \cdot 25 \cdot 111111111111\)
Nie konkretne pytanie i taka też jest odpowiedź