podzielność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 08 paź 2011, 22:08
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
podzielność
potrzebuję pomocy. mam problem z zadaniem: Oznaczmy przez C1 liczbę 25, przez C2 liczbę 252255 (dwójka,
piątka, dwie dwójki, dwie piątki), przez C3 liczbę 252255222555 (dwójka,
piątka, dwie dwójki, dwie piątki, trzy dwójki, trzy piątki ). Ogólnie oznaczmy przez
Cn liczbę postaci 252255222555 . . . 222 . . . 222555 . . . 555, gdzie w ostatniej
grupie cyfr jest n dwójek i n piątek.
Zadanie. Dla jakich n liczba Cn jest podzielna przez 3, 7, 9, 11?
piątka, dwie dwójki, dwie piątki), przez C3 liczbę 252255222555 (dwójka,
piątka, dwie dwójki, dwie piątki, trzy dwójki, trzy piątki ). Ogólnie oznaczmy przez
Cn liczbę postaci 252255222555 . . . 222 . . . 222555 . . . 555, gdzie w ostatniej
grupie cyfr jest n dwójek i n piątek.
Zadanie. Dla jakich n liczba Cn jest podzielna przez 3, 7, 9, 11?
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9841 razy
- Płeć:
\(C_1=25\\C_2=252255\\C_3=252255222555\\C_n=252255...22...255...5\)
Ilość dwójek i ilość piątek w liczbie \(C_n\) jest równa:
\(1+2+3+...+n=\frac{1+n}{2}\cdot n=\frac{n(n+1)}{2}\)
Suma cyfr liczby \(C_n\):
\(S_n=\frac{n(n+1)}{2}\cdot2+\frac{n(n+1)}{2}\cdot5=7\cdot\frac{n(n+1)}{2}\)
Liczba \(C_n\) dzieli się przez 3, jeśli liczba n dzieli się przez 3 lub liczba (n+1) dzieli się przez 3.
Czyli - liczba dzieli się przez 3, jeśli:
\(n=3k\ \ \vee\ \ n=3k-1\ \ \ dla\ \ k\in N_+\)
Liczba ta dzieli się przez 9, jeśli
\(n=9k\ \ \ \vee\ \ \ n=9k-1\ \ \ dla\ \ k\in N_+\)
Ilość dwójek i ilość piątek w liczbie \(C_n\) jest równa:
\(1+2+3+...+n=\frac{1+n}{2}\cdot n=\frac{n(n+1)}{2}\)
Suma cyfr liczby \(C_n\):
\(S_n=\frac{n(n+1)}{2}\cdot2+\frac{n(n+1)}{2}\cdot5=7\cdot\frac{n(n+1)}{2}\)
Liczba \(C_n\) dzieli się przez 3, jeśli liczba n dzieli się przez 3 lub liczba (n+1) dzieli się przez 3.
Czyli - liczba dzieli się przez 3, jeśli:
\(n=3k\ \ \vee\ \ n=3k-1\ \ \ dla\ \ k\in N_+\)
Liczba ta dzieli się przez 9, jeśli
\(n=9k\ \ \ \vee\ \ \ n=9k-1\ \ \ dla\ \ k\in N_+\)
-
- Expert
- Posty: 6759
- Rejestracja: 19 mar 2011, 01:22
- Otrzymane podziękowania: 3032 razy
- Płeć:
Liczba jest podzielna przez \(11\), jeśli różnica sum cyfr parzystych i nieparzystych jest podzielna przez \(11\). Tutaj mamy:
\(C_n=252255222555... \Rightarrow (5-2)+(2-2+5-5)+(2-2+5-2+5-5)+...\)
czyli grupy o parzystej ilości dwójek i piątek dają w sumie \(0\), o nieparzystej \(5-2=3\), więc ilość grup nieparzystych musi być podzielna przez \(11\). Dla \(n=2k\) grup tych jest \(k\), dla \(n=2k-1\) również \(k\), czyli \(k=11m\) i dla \(n=22m\) lub \(n=22m-1,\ m\in N,\ C_n\) jest podzielne przez \(11\).
\(C_n=252255222555... \Rightarrow (5-2)+(2-2+5-5)+(2-2+5-2+5-5)+...\)
czyli grupy o parzystej ilości dwójek i piątek dają w sumie \(0\), o nieparzystej \(5-2=3\), więc ilość grup nieparzystych musi być podzielna przez \(11\). Dla \(n=2k\) grup tych jest \(k\), dla \(n=2k-1\) również \(k\), czyli \(k=11m\) i dla \(n=22m\) lub \(n=22m-1,\ m\in N,\ C_n\) jest podzielne przez \(11\).
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9841 razy
- Płeć:
Liczba \(C_n\) to:
\(C_n=252255222555...22...255...5\)
Ta liczba powstała przez wpisanie:
- jedna dwójka i jedna piątka
- dwie dwójki i dwie piątki
- trzy dwójki i trzy piątki
.
.
.
- n dwójek i n piątek
Ilość dwójek ( i ilość piątek w tej liczbie) to suma skończonego ciągu arytmetycznego o pierwszym wyrazie równym 1 i różnicy równej 1- suma n kolejnych liczb naturalnych:
\(1+2+...+n=\frac{n(n+1)}{2}\)
Czyli - w liczbie \(C_n\) jest \(\frac{n(n+1)}{2}\) dwójek i tyle samo piątek.
Suma cyfr wynika z tych obliczeń
\(C_n=252255222555...22...255...5\)
Ta liczba powstała przez wpisanie:
- jedna dwójka i jedna piątka
- dwie dwójki i dwie piątki
- trzy dwójki i trzy piątki
.
.
.
- n dwójek i n piątek
Ilość dwójek ( i ilość piątek w tej liczbie) to suma skończonego ciągu arytmetycznego o pierwszym wyrazie równym 1 i różnicy równej 1- suma n kolejnych liczb naturalnych:
\(1+2+...+n=\frac{n(n+1)}{2}\)
Czyli - w liczbie \(C_n\) jest \(\frac{n(n+1)}{2}\) dwójek i tyle samo piątek.
Suma cyfr wynika z tych obliczeń
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9841 razy
- Płeć:
Masz liczby: 1, 2, 3, ..., n.
Tworzą one ciąg arytmetyczny, w którym pierwszy wyraz jest równy 1, ostatni jest równy n i tych liczb jest n.
Wzór na sumę takiego ciągu arytmetycznego, w którym pierwszy wyraz jest oznaczony \(a_1\), ostatni (n-ty) to \(a_n\) i n to liczba wyrazów ciągu:
\(S_n=\frac{a_1+a_n}{2}\cdot n\)
tutaj:
\(a_1=1\\a_n=n\)
Stąd:
\(S_n=\frac{1+n}{2}\cdot n=\frac{n(n+1)}{2}\)
Tworzą one ciąg arytmetyczny, w którym pierwszy wyraz jest równy 1, ostatni jest równy n i tych liczb jest n.
Wzór na sumę takiego ciągu arytmetycznego, w którym pierwszy wyraz jest oznaczony \(a_1\), ostatni (n-ty) to \(a_n\) i n to liczba wyrazów ciągu:
\(S_n=\frac{a_1+a_n}{2}\cdot n\)
tutaj:
\(a_1=1\\a_n=n\)
Stąd:
\(S_n=\frac{1+n}{2}\cdot n=\frac{n(n+1)}{2}\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 08 paź 2011, 22:08
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6759
- Rejestracja: 19 mar 2011, 01:22
- Otrzymane podziękowania: 3032 razy
- Płeć:
Bo są na przemian: nieparzysta, parzysta, nieparzysta, parzysta.... Więc jeśli wszystkich grup jest parzysta ilość, czyli \(2k\), to nieparzystych jest połowa, czyli \(k\). Jeśli grup będzie o \(1\) mniej, czyli \(2k-1\), to odpadnie ostatnia, która jest parzysta, czyli nieparzystych jest dalej \(k\).
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9841 razy
- Płeć:
Podzielność przez 11:
Liczba \(C_n=252255222555...22...255...5\)
Liczba naturalna dzieli się przez 11, jeśli różnica między sumą cyfr stojących na nieparzystych miejscach a sumą cyfr stojących na parzystych miejscach jest podzielna przez 11.
Liczba ta ma tyle samo dwójek co piątek, ma więc parzystą ilość cyfr. Obliczając różnicę opisaną wyżej, możemy więc pogrupować cyfry w pary, obliczyć różnicę między cyframi w każdej takiej parze i te różnice dodać.
Liczba ma
- jedną dwójkę i jedną piątkę - różnica w tej parze jest równa -3
- dwie dwójki i dwie piątki - różnice tutaj są równe: (2-2) i (5-5), czyli suma tych różnic jest równa zero
- 3 dwójki i 3 piątki - różnice tutaj wynoszą: (2-2), (2-5) i (5-5), czyli suma tych różnic jest równa 0+0+(-3)=-3
.
.
.
Zauważ, że
- jeśli grupa składa się z parzystej ilości dwójek i piątek, to suma opisanych różnic jest równa zero
- jeśli grupa składa się z nieparzystej ilości dwójek i piątek, to suma opisanych różnic jest równa (-3)
Suma różnic w całej liczbie jest więc wielokrotnością liczby (-3). Taka suma dzielić się będzie przez 11, jeśli w liczbie \(C_n\) będzie podzielna przez 11 liczba grup z nieparzystą ilością dwójek i piątek.
Żeby wśród kolejnych liczb naturalnych było 11 liczb nieparzystych, trzeba wziąć liczby od 1 do 21 lub od 1 do 22.
Liczba n musi być więc - albo wielokrotnością liczby 22, albo musi być od tej wielokrotności mniejsza o 1.
Liczba n zatem ma postać:
\(n=22k\ \ \ lub\ \ \ n=22k-1\)
Błędnie napisałam poprzednio, że liczba n ma być wielokrotnością liczby 21 lub że jest o 1 większa od wielokrotności 21. Dlatego poprawiłam.
Pytaj, jeśli jeszcze czegoś nie rozumiesz.
Liczba \(C_n=252255222555...22...255...5\)
Liczba naturalna dzieli się przez 11, jeśli różnica między sumą cyfr stojących na nieparzystych miejscach a sumą cyfr stojących na parzystych miejscach jest podzielna przez 11.
Liczba ta ma tyle samo dwójek co piątek, ma więc parzystą ilość cyfr. Obliczając różnicę opisaną wyżej, możemy więc pogrupować cyfry w pary, obliczyć różnicę między cyframi w każdej takiej parze i te różnice dodać.
Liczba ma
- jedną dwójkę i jedną piątkę - różnica w tej parze jest równa -3
- dwie dwójki i dwie piątki - różnice tutaj są równe: (2-2) i (5-5), czyli suma tych różnic jest równa zero
- 3 dwójki i 3 piątki - różnice tutaj wynoszą: (2-2), (2-5) i (5-5), czyli suma tych różnic jest równa 0+0+(-3)=-3
.
.
.
Zauważ, że
- jeśli grupa składa się z parzystej ilości dwójek i piątek, to suma opisanych różnic jest równa zero
- jeśli grupa składa się z nieparzystej ilości dwójek i piątek, to suma opisanych różnic jest równa (-3)
Suma różnic w całej liczbie jest więc wielokrotnością liczby (-3). Taka suma dzielić się będzie przez 11, jeśli w liczbie \(C_n\) będzie podzielna przez 11 liczba grup z nieparzystą ilością dwójek i piątek.
Żeby wśród kolejnych liczb naturalnych było 11 liczb nieparzystych, trzeba wziąć liczby od 1 do 21 lub od 1 do 22.
Liczba n musi być więc - albo wielokrotnością liczby 22, albo musi być od tej wielokrotności mniejsza o 1.
Liczba n zatem ma postać:
\(n=22k\ \ \ lub\ \ \ n=22k-1\)
Błędnie napisałam poprzednio, że liczba n ma być wielokrotnością liczby 21 lub że jest o 1 większa od wielokrotności 21. Dlatego poprawiłam.
Pytaj, jeśli jeszcze czegoś nie rozumiesz.
-
- Expert
- Posty: 6759
- Rejestracja: 19 mar 2011, 01:22
- Otrzymane podziękowania: 3032 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9841 razy
- Płeć:
Re:
Oczywiście - masz rację, trochę za szybko napisałam swój wniosek. Zaraz poprawię.octahedron pisze:Owszem, nie wygeneruje się \(63\) i \(64\) oraz \(84\) i \(85\) itd. Ale grup o nieparzystej ilości dwójek i piątek jest w nich odpowiednio \(32,32,42\) i \(43\), a żadna z tych liczb nie jest podzielna przez \(11\)
Octahedron- moje przeprosiny.
