Mapa heksagonalna

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rutus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 06 sie 2011, 10:05
Płeć:

Mapa heksagonalna

Post autor: Rutus »

Mam pytanie dotyczące problemu praktycznego.
Problem dotyczy mapy heksagonalnej:
Obrazek
gdzie poszczególne kafle rozłożone są wedle schematu:
kolumny nieparzyste:
PikselX = NRX * ( R + S )
PikselY = NRY * ( 2 * H )
kolumny parzyste:
PikselX = NRX * ( R + S )
PikselY = NRY * ( 2 * H ) + H
Każdy heks (kafel) opisany jest dwoma współrzędnymi X i Y stanowiącymi zawsze zestaw unikalny (nie ma dwóch kafli posiadających identyczny zestaw współrzędnych).

Opis problemu:
Jak, posiadając wyłącznie współrzędne dwóch heksów, obliczyć za pomocą pojedynczego obliczenia najkrótszą odległość wyrażoną w heksach do przebycia dzielącą te dwa heksy, jeśli przyjmie się, że w przypadku podania współrzędnych kafli sąsiadujących (niezależnie od kierunku) otrzymamy zawsze wynik = 1.
Ewentualnie dopuszczalny jest zestaw dwóch (lub czterech) sposobów obliczeń rozróżniających parzystość i nieparzystość kolumn heksa początkowego i końcowego.

Przyznaję, że próbowałem samodzielnie rozwiązać ten problem i wychodziły mi wyłącznie wyniki przybliżone.

Dodam, że w wyniku obliczeń musimy zawsze otrzymywać liczby całkowite.
ODPOWIEDZ