Dany jest trójkąt ABC, gdzie A ( 2, -1, 3) , B (1,5,-4), C (-3,1,7). Znależć równania prostych leżących w płaszczyżnie tego trójkąta i będących :
a) środkową boku AB
b) symetralną boku
c) wysokością poprowadzoną z boku C
d) dwusieczną kąta przy boku A
Obliczyć pole i znależć środek ciężkości tego trójkąta.
Prosta i płaszczyzna w R3
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
a)
\(M\)-środek odcinka \(\overline{AB}\)
\(M= \left( \frac{3}{2} ,2,- \frac{1}{2} \right)\)
\(\vec{CM}= \left[ \frac{9}{2} ,1,- \frac{15}{2} \right] \parallel \left[9,2,-15 \right]\)
przypomnę, że \(C= \left(-3,1,7 \right)\)
Zatem środkowa boku AB ma przedstawienie parametryczne: \(p(t)= \left( 9t-3,2t+2,-15t+7\right)\)
\(M\)-środek odcinka \(\overline{AB}\)
\(M= \left( \frac{3}{2} ,2,- \frac{1}{2} \right)\)
\(\vec{CM}= \left[ \frac{9}{2} ,1,- \frac{15}{2} \right] \parallel \left[9,2,-15 \right]\)
przypomnę, że \(C= \left(-3,1,7 \right)\)
Zatem środkowa boku AB ma przedstawienie parametryczne: \(p(t)= \left( 9t-3,2t+2,-15t+7\right)\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Prosta i płaszczyzna w R3
b)
\(\vec{AB}= \left[ -1,6,-7\right]\)
\(\vec{AC}= \left[ -5,2,4\right]\)
\(\left[ -1,6,-7\right] \times \left[ -5,2,4\right]= \left[38,39,28 \right]\) jest wektorem prostopadłym do płaszczyzny trójkąta \(ABC\)
zatem płaszczyzna trójkąta ABC ma równanie \(38x+39y+28z+D=0\)
a ponieważ przechodzi przez punkt \(A\) (np) to D=-121
Równanie płaszczyzny \(ABC\) to \(38x+39y+28z-121=0\)
Symetralna boku leży na płaszczyźnie \(\pi\) prostopadłej do boku AB
\(\vec{AB}= \left[ -1,6,-7\right]\)
No to \(\pi\) na równanie \(-x+6y-7z+E=0\),
a ponieważ przechodzi przez punkt \(M= \left( \frac{3}{2},2,- \frac{1}{2} \right)\) (znany z podpunktu a) to \(E=-14\) czyli
Równanie płaszczyzny \(\pi\) to \(-x+6y-7z-14=0\)
Ostatecznie więc symetralna boku AB to \(\begin{cases} 38x+39y+28z-121=0\\-x+6y-7z-14=0 \end{cases}\)
\(\vec{AB}= \left[ -1,6,-7\right]\)
\(\vec{AC}= \left[ -5,2,4\right]\)
\(\left[ -1,6,-7\right] \times \left[ -5,2,4\right]= \left[38,39,28 \right]\) jest wektorem prostopadłym do płaszczyzny trójkąta \(ABC\)
zatem płaszczyzna trójkąta ABC ma równanie \(38x+39y+28z+D=0\)
a ponieważ przechodzi przez punkt \(A\) (np) to D=-121
Równanie płaszczyzny \(ABC\) to \(38x+39y+28z-121=0\)
Symetralna boku leży na płaszczyźnie \(\pi\) prostopadłej do boku AB
\(\vec{AB}= \left[ -1,6,-7\right]\)
No to \(\pi\) na równanie \(-x+6y-7z+E=0\),
a ponieważ przechodzi przez punkt \(M= \left( \frac{3}{2},2,- \frac{1}{2} \right)\) (znany z podpunktu a) to \(E=-14\) czyli
Równanie płaszczyzny \(\pi\) to \(-x+6y-7z-14=0\)
Ostatecznie więc symetralna boku AB to \(\begin{cases} 38x+39y+28z-121=0\\-x+6y-7z-14=0 \end{cases}\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
c) prawie identycznie jak b) (prosta leży na płaszczyźnie trójkąta ABC i na płaszczyźnie prostaopadłej do AB, przechodzącej przez punkt C)
d) prawie identycznie jak a) (prosta jest równoległa do wektora dwusiecznego kąta BAC i przechodzi przez punkt A)
Pole trójkąta to połowa długości iloczynu wektorowego wektorów rozpinających ten trójkąt (iloczyn wektorowy juz policzyłam w punkcie b) , długość policz sobie sama).
Środek ciężkości to punkt przecięcia symetralnych. Trzeba więc wyznaczyć jeszcze jedną(tak jak w b) i rozwiązać układ 3 równań z trzema niewiadomymi.
Kupa roboty. Dasz radę ?
W razie problemów - pytaj
d) prawie identycznie jak a) (prosta jest równoległa do wektora dwusiecznego kąta BAC i przechodzi przez punkt A)
Pole trójkąta to połowa długości iloczynu wektorowego wektorów rozpinających ten trójkąt (iloczyn wektorowy juz policzyłam w punkcie b) , długość policz sobie sama).
Środek ciężkości to punkt przecięcia symetralnych. Trzeba więc wyznaczyć jeszcze jedną(tak jak w b) i rozwiązać układ 3 równań z trzema niewiadomymi.
Kupa roboty. Dasz radę ?
W razie problemów - pytaj