krzywe stożkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krzywe stożkowe
Napisz równania stycznych do elipsy \(9x^2 + 16y^2 = 144\) równoległych do prostej x+y-1=0
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(x+y-1=0 \Leftrightarrow y=-x+1\)
szukamy więc takiego \(b\) dla którego układ
\(\begin{cases} y=-x+b\\9x^2 + 16y^2 = 144 \end{cases}\)
ma dokładnie jedno rozwiązanie:
\(9x^2 + 16(b-x)^2 = 144\)
\(25x^2-32bx+16(b^2-9)=0\)
\(\Delta =1024b^2-1600(b^2-9)=14400-576b^2=576(25-b^2)\)
\(\Delta =0 \Leftrightarrow b=5 \vee b=-5\)
Szukane styczne to \(y=-x-5\) oraz \(y=-x+5\)
szukamy więc takiego \(b\) dla którego układ
\(\begin{cases} y=-x+b\\9x^2 + 16y^2 = 144 \end{cases}\)
ma dokładnie jedno rozwiązanie:
\(9x^2 + 16(b-x)^2 = 144\)
\(25x^2-32bx+16(b^2-9)=0\)
\(\Delta =1024b^2-1600(b^2-9)=14400-576b^2=576(25-b^2)\)
\(\Delta =0 \Leftrightarrow b=5 \vee b=-5\)
Szukane styczne to \(y=-x-5\) oraz \(y=-x+5\)