Zadanie dla profesjonalisty Excel

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Szadziu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 cze 2011, 09:54
Płeć:

Zadanie dla profesjonalisty Excel

Post autor: Szadziu »

Witam serdecznie poszukuję osoby, która wspomoże mnie w rozwiązaniu optymalizacji podanej funkcji

\(f(x,y) = \frac{ ^{x}+ ^{y} }{4000} - cos(x)cos( \frac{y}{ \sqrt{2} } + 1\)

\(- 600 < x < 600
- 600 < y < 600\)



Opis zadania zamieszczam poniżej:

1. wygenerowany w Excelu wykres funkcji (dla 1000 próbek na osiach X i Y)
2. odczytaną z wyznaczonych w Excelu wartości funkcji wartość minimalną
funkcji
3. wyniki optymalizacji poznanymi metodami (strategie ewolucyjne, algo-
rytmy genetyczne, optymalizacja rojem cząstek):
(a) wartości minimalne oraz wykresy pokazujące zmiany wartości mini-
malnej w funkcji iteracji uzyskane dla różnych parametrów metod
(b) komentarz porównujący metody
4. kod programu wykorzystanego do projektu

Bardzo prosiłbym o jakąkolwiek pomoc dotyczącą tego zadania.

Dziękuję serdecznie, mój e-mail to shadekmaster@gmail.com
kayou
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 lip 2011, 00:17
Płeć:

Re: Zadanie dla profesjonalisty Excel

Post autor: kayou »

Witam. Jedna z metod, mianowicie PSO, została dokładnie opisana na moim devblogu.skasowano linka do strony (niezgodność z punktem 15 regulaminu). Jeżeli dalej będziesz miał problemy, proszę napisać w komentarzu do artykułu na stronie co jest nie jasne. Ponadto, przyjmuję propozycje na nowe artykuły.

Pozdrawiam
Jakub Niwa
ODPOWIEDZ