Określenie kąta po jakim zmienia sie okrąg

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Określenie kąta po jakim zmienia sie okrąg

Post autor: dawid0512 »

\(x^2+y^2-2Y \le 0\) określić kąt po jakim zmienia promien okręgu.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A czy Ty rozumiesz to polecenie ?
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: dawid0512 »

nie wiem jak to napisać .Bo ja nie bardzo słucham gdy do mnie mnie mówią i później określam to po swojemu xd
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No to słabo... , bo ja nie rozumiem (co lub kto zmienia i w jaki sposób ? )
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Określenie kątu po jakim zmienia sie okrąg

Post autor: dawid0512 »

no z tym powiązane są takie równania \(x:rcos(fi) \\ y:rsin(fi)\)
i tam się później pisze
\(\le r \le \\
\le fi \le\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ta nierówność, która podałeś opisuje koło o środku (0,1) i promieniu 1 ( o ile założymy , ze \(Y=y\))
To samo koło, w postaci biegunowej, ma przedstawienie
\(k(r,\phi)=\left(rcos \phi,1+rsin\phi \right)\), gdzie \(0 \le r \le 1,0 \le \phi < 2 \pi\)

Ale nie jestem pewna czy to o to chodziło...
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: dawid0512 »

a możesz z tego całkę policzyć bo mi nie chce niestety tak wyjść jak w odpowiedziach :(
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A możesz powiedzieć jaką całkę i po czym ? (wpadam w Twój styl i juz nikt nie bedzie nic rozumiał - przynajmniej będzie sprawiedliwie :lol: )
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Określenie kątu po jakim zmienia sie okrąg

Post autor: dawid0512 »

LOL ale zemnie hajt xd nic nei podałem rzeczywiście masakra co ja robie.
\(\int \int \sqrt{x^2+y^2}dxdy\)
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Określenie kątu po jakim zmienia sie okrąg

Post autor: dawid0512 »

tam musisz sobie właśnie podstawić chyba że nie pamiętasz jak to napiszę .
MazurMD
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 13 lut 2011, 01:30
Podziękowania: 1 raz

Re: Określenie kątu po jakim zmienia sie okrąg

Post autor: MazurMD »

A byłby ktoś w stanie wytłumaczyć jak określamy w takich zadaniach kąt \(\phi\)? Mam z tym problem bo czasem jest od 0 do \(\pi\) a czasem od \(-\frac{ \pi }{2}\) do \(\frac{ \pi }{2}\)
ODPOWIEDZ