odległośc punktu od prostej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 137
- Rejestracja: 09 mar 2011, 18:30
- Podziękowania: 26 razy
odległośc punktu od prostej
obliczyć odlełgość punktu a=(-2,1,3,0,2) od prostej przechodzącej przez punkty p=(1,2,0,3,3), q=(0,1,-1,2,-1).
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(\vec{qp}= \left[1,1,1,1,4 \right]\)
No to prosta \(pq\) ma przedstawienie parametryczne: \(l(t)= \left( t+1,t+2,t,t+3,4t+3\right)\)
Wektor o początku w punkcie \(a\) i końcu na prostej \(pq\) ma zetem postać : \(\left[ t+3,t+1,t-3,t+3,4t+1\right]\)
Jest on prostopadły do tej prostej jeśli
\(\left[ t+3,t+1,t-3,t+3,4t+1\right] \circ \left[1,1,1,1,4 \right]=0\)
Stąd \(t+3+t+1+t-3+t+3+4(4t+1)=0\)
a więc
\(20t=-8\\t= - \frac{2}{5}\)
Odległość puntu \(a\) od prostej \(pq\) to zatem długość wektora \(\left[ - \frac{2}{5}+3,- \frac{2}{5}+1,- \frac{2}{5}-3,- \frac{2}{5}+3,4 \cdot \left( - \frac{2}{5}\right) +1\right]= \left[ \frac{13}{5} , \frac{3}{5},- \frac{17}{5}, \frac{13}{5},-9 \right]=\frac{ \sqrt{2661} }{5}\)
Na pewno się gdzieś pomyliłam w rachunkach ale starałam się dokładnie opisać rozumowanie, więc na pewno znajdziesz błąd (rachunkowy)
No to prosta \(pq\) ma przedstawienie parametryczne: \(l(t)= \left( t+1,t+2,t,t+3,4t+3\right)\)
Wektor o początku w punkcie \(a\) i końcu na prostej \(pq\) ma zetem postać : \(\left[ t+3,t+1,t-3,t+3,4t+1\right]\)
Jest on prostopadły do tej prostej jeśli
\(\left[ t+3,t+1,t-3,t+3,4t+1\right] \circ \left[1,1,1,1,4 \right]=0\)
Stąd \(t+3+t+1+t-3+t+3+4(4t+1)=0\)
a więc
\(20t=-8\\t= - \frac{2}{5}\)
Odległość puntu \(a\) od prostej \(pq\) to zatem długość wektora \(\left[ - \frac{2}{5}+3,- \frac{2}{5}+1,- \frac{2}{5}-3,- \frac{2}{5}+3,4 \cdot \left( - \frac{2}{5}\right) +1\right]= \left[ \frac{13}{5} , \frac{3}{5},- \frac{17}{5}, \frac{13}{5},-9 \right]=\frac{ \sqrt{2661} }{5}\)
Na pewno się gdzieś pomyliłam w rachunkach ale starałam się dokładnie opisać rozumowanie, więc na pewno znajdziesz błąd (rachunkowy)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 137
- Rejestracja: 09 mar 2011, 18:30
- Podziękowania: 26 razy
Re: odległośc punktu od prostej
wiem jak wyliczyć wektor qp, ale mam problem z tym
prosta pq ma przedstawienie parametryczne: \(l(t)= \left( t+1,t+2,t,t+3,4t+3\right)\)
tu jest policzone jako to L jest równe \(p+t \vec{qp}\), a to nie powinno być \(q+t \vec{qp}\)?-czy to jest bez różnicy?
a to Wektor o początku w punkcie a i końcu na prostej pq ma zetem postać : \(\left[ t+3,t+1,t-3,t+3,4t+1\right]\) jak się liczy???
to jest Tak:
\([t+1-(-2),t+2-1,t-3,t+3-0,4t+3-2]\) ?
prosta pq ma przedstawienie parametryczne: \(l(t)= \left( t+1,t+2,t,t+3,4t+3\right)\)
tu jest policzone jako to L jest równe \(p+t \vec{qp}\), a to nie powinno być \(q+t \vec{qp}\)?-czy to jest bez różnicy?
a to Wektor o początku w punkcie a i końcu na prostej pq ma zetem postać : \(\left[ t+3,t+1,t-3,t+3,4t+1\right]\) jak się liczy???
to jest Tak:
\([t+1-(-2),t+2-1,t-3,t+3-0,4t+3-2]\) ?
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: odległośc punktu od prostej
Tak, to bez różnicy. Ma być wektor równoleły do prostej + dowolny punkt należący do prostejjoanna1234 pisze: prosta pq ma przedstawienie parametryczne: \(l(t)= \left( t+1,t+2,t,t+3,4t+3\right)\)
tu jest policzone jako to L jest równe \(p+t \vec{qp}\), a to nie powinno być \(q+t \vec{qp}\)?-czy to jest bez różnicy?
Współrzędne wektora zawsze liczy się tak samo: od końca odąć początek.joanna1234 pisze: a to Wektor o początku w punkcie a i końcu na prostej pq ma zetem postać : \(\left[ t+3,t+1,t-3,t+3,4t+1\right]\) jak się liczy???
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 137
- Rejestracja: 09 mar 2011, 18:30
- Podziękowania: 26 razy
Re: odległośc punktu od prostej
a tak, dzięki rozumiem..;D
a tu jest chyba błąd \(\left[ - \frac{2}{5}+3,- \frac{2}{5}+1,- \frac{2}{5}-3,- \frac{2}{5}+3,4 \cdot \left( - \frac{2}{5}\right) +1\right]= \left[ \frac{13}{5} , \frac{3}{5},- \frac{17}{5}, \frac{13}{5},-9 \right]=\frac{ \sqrt{2661} }{5}\)
zamiast 9 powinno byc -3/5
a tu jest chyba błąd \(\left[ - \frac{2}{5}+3,- \frac{2}{5}+1,- \frac{2}{5}-3,- \frac{2}{5}+3,4 \cdot \left( - \frac{2}{5}\right) +1\right]= \left[ \frac{13}{5} , \frac{3}{5},- \frac{17}{5}, \frac{13}{5},-9 \right]=\frac{ \sqrt{2661} }{5}\)
zamiast 9 powinno byc -3/5