Rysowanie przesuniętych okręgów płaszczyzna

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Rysowanie przesuniętych okręgów płaszczyzna

Post autor: dawid0512 »

Jak narysować takie coś
\(x^2+y^2-2y \le 0 \\
lub \\ \\ 1 \le x^2+y^2 \le 4\)

Prosiłbym o wytłumaczenie.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pierwsza nierówność:
\((x-0)^2+(y-1)^2\le1\)
Masz tu koło o środku S=(0;1) i promieniu r=1
Druga nierówność:
\(x^2+y^2=1\)
Okrąg o środku (0;0) promieniu r=1

\(x^2+y^2=4\)
Okrąg o środku (0;0) i r=2
Tu jest nierówność podwójna:
\(1 \le x^2+y^2 \le 4\)
Masz pierścień kołowy utworzony przez obszar między dwoma okręgami
współśrodkowymi.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Rysowanie przesuniętych okręgów płaszczyzna

Post autor: dawid0512 »

a tamten na y jest przesunięty ?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pierwsza nierówność daje koło o środku (0;1),czyli koło o środku (0;0) poszło o 1 do góry.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: dawid0512 »

a nie -1 czasami powinno być ? \(x^2+(y-1)^2-1\)
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Rysowanie przesuniętych okręgów płaszczyzna

Post autor: dawid0512 »

a jak będzie dla takiej nierówności \(4 \pi^2 \le x^2+y^2 \le 9 \pi^2\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Tu też jest pierścień kołowy utworzony przez dwa okręgi współśrodkowe
o środku (0;0) i promieniach:
\(r=2\pi\approx 6,28\\
R=3\pi\approx 9,42\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ