Potrzebuje takiego zadanka:
Dane są wektory
\(\vec{u}=[3,-2,1] \vec{v}=[1,2,1] \vec{w}=[-1,4,3]\)
znaleźć
\([( \vec{u} -2 \vec{v}) x \vec{w}] \circ ( \vec{u} + \vec{w} )\)
z gory dzięki za pomoc
wektory
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
\(\vec{u}-2\vec{v}=[3;\ -2;\ 1]-2\cdot[1;\ 2;\ 1]=[3;\ -2;\ 1]-[2;\ 4;\ 2]=[1;\ -6;\ -1]\)
\((\vec{u}-2\vec{v}) \times \vec{w}= \begin{vmatrix}1&-6&-1\\-1&4&3\\i&j&k \end{vmatrix} =4k-18i+j+4i-3j-6k=-14i-2j-2k=[-14;\ -2;\ -2]\)
\(\vec{u}+\vec{w}=[3;\ -2;\ 1]+[-1;\ 4;\ 3]=[2;\ 2;\ 4]\)
\([(\vec{u}-2\vec{v}) \times \vec{w}] \circ (\vec{u}+\vec{w})=[-14;\ -2;\ -2] \circ [2;\ 2;\ 4]=-14\cdot2-2\cdot2-2\cdot4=-28-4-8=-40\)
\((\vec{u}-2\vec{v}) \times \vec{w}= \begin{vmatrix}1&-6&-1\\-1&4&3\\i&j&k \end{vmatrix} =4k-18i+j+4i-3j-6k=-14i-2j-2k=[-14;\ -2;\ -2]\)
\(\vec{u}+\vec{w}=[3;\ -2;\ 1]+[-1;\ 4;\ 3]=[2;\ 2;\ 4]\)
\([(\vec{u}-2\vec{v}) \times \vec{w}] \circ (\vec{u}+\vec{w})=[-14;\ -2;\ -2] \circ [2;\ 2;\ 4]=-14\cdot2-2\cdot2-2\cdot4=-28-4-8=-40\)