pole obszaru ograniczonego liniami

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
barkor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 28 sty 2011, 17:05
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

pole obszaru ograniczonego liniami

Post autor: barkor »

potrzebuje pomocy z takim zadankiem
Obliczyć pole obszaru ograniczonego liniami:
\(y=x^2\)
2x-y+3=0
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\begin{cases} y=x^2\\y=2x+3 \end{cases}\)

\(x^2=2x+3
x^2-2x-3=0
x=3 \ \vee \ x=-1\)


\(|D|=\int_{-1}^3 (2x+3-x^2) dx=x^2+3x-\frac{1}{3}x^3|_{-1}^3=9+9-9-1+3-\frac{1}{3}=\frac{32}{3}\)
Kaczmar
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 31 sty 2011, 16:11
Płeć:

Post autor: Kaczmar »

Bartek ty nie umiesz tego zrobic?
ODPOWIEDZ